Studii sociale, întrebare adresată de user105, 8 ani în urmă

Cât mai repede va rog!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
2

Drepturile consumatorilor

Toți consumatorii au drepturi prevăzute în legea română, cât și în cea europeană și anume:

- Dreptul la satisfacerea nevoilor fundamentale;

- Dreptul la siguranță;

- Dreptul de a fi informat;

- Dreptul de a alege;

- Dreptul de a fi ascultat;

- Dreptul la despăgubire;

- Dreptul la educare;

- Dreptul la un mediu ambiant sănătos.

Drepturile consumatorilor la cumpărarea de bunuri sunt cele în care, odată cumpărat un bun, el trebuie să satisfacă consumatorului o nevoie fundamentală, să fie în siguranță în timpul folosirii bunului, să aibă posibilitatea de a alege bunul pe care și-l dorește, să fie ascultat și consiliat onest și în caz de nemulțumire, sau de defecte ascunse, bunul să poată fi returnat pentru despăgubiri.

Drepturile consumatorilor la cumpărarea de servicii sunt identice cu cele ale consumatorilor de bunuri, doar că în acest caz, consumatorii nu sunt beneficiarii unui bun, ci a unui serviciu prestat, contracost.

Așadar, acești consumatori au și ei dreptul la satisfacerea nevoilor fundamentale pe care le așteaptă de la un serviciu prestat și plătit și astfel, consumatorul serviciului trebuie să se simtă în siguranță, să fie informat, să aibă posibilitatea de a alege, de a fi ascultat, informat și despăgubit în caz că serviciul prestat este de proastă calitate.

Privind dreptul la educare, acesta poate fi și o prestare de serviciu gratuit din partea statului, sau din partea organizațiilor de voluntariat și aici consumatorii au aceleași drepturi ca și cum aceste servicii ar fi plătite.

În ceea ce privește dreptul la un mediu ambiant sănătos, acesta trebuie respectat pentru amândouă categorii de consumatori, atât pentru bunuri cât și pentru prestări de servicii.

În concluzie, pentru consumatori există drepturi prevăzute de lege, însă și cele morale trebuie să fie respectate de către comercianții de bunuri și de servicii, dar, în același timp, și beneficiarii trebuie să fie de bună credință, în sensul de a fi corecți față de cei ce le vând bunuri și servicii.

Bibliografie:

- InfoCons*, Protecția consumatorilor.ro

- Ordonanţa nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

- Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului. 

Succes!


user105: Buna din nou si scuză-mă de deranj dar am postat o întrebare, puteți arunca o privire va rog?
user105: Am mare nevoie
Valdanet: Bună dimineața. Eu fac teme doar seara, așa că dimineața sigur cineva va scrie și astfel nu mai am cum răspunde la temă. Succes! ⚘
user105: Mă puteți ajuta la ultima întrebare postată va rog? E la franceză
Valdanet: Peste câteva ore, ok!
user105: Valdanet , acum ma poti ajuta? Chiar am nevoie , te rog
Valdanet: Scriu, dar după două ore, acum nu mai am timp și este cam mult de scris.
Valdanet: La franceză, da?
user105: Da
Valdanet: Ok!
Alte întrebări interesante