Studii sociale, întrebare adresată de cocobossu90, 8 ani în urmă

Cat mai repede va rog. Macar 6 exerciții ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saddy2006
1

Răspuns:

1

Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

2

Legile și ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, , sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor.

3

Prezumția de nevinovăție  implică o presupunere că o persoană este considerată ca fiind inocentă până la proba contrarie.

4

Cauzele specifice ale apariției delicvenței juvenile sunt:

- creşterea situaţiilor de abandon şcolar a unor elevi cunoscuţi cu comportament deviant sau preocupări antisociale, lipsa unei activităţi utile;

- lipsa de supraveghere permanentă de către părinţi, supraveghetori, tutori etc.;

- familiile dezorganizate

şcoli speciale) alte instituţii cu atribuţii în acest sens;

- necunoaşterea din timp a anturajului, a locurilor şi mediilor frecventate de minori;

- lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală;

7

principiul inamovibilităţii judecătorilor, regula potrivit căreia judecătorii numiţi în funcţie pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor, şi pot fi suspendaţi sau eliberaţi din funcţie în condiţiile prevăzute de lege.

Inamovibilitatea judecătorilor constituie unul din cele mai importante principii ale organizării justiţiei într-un stat democratic şi de drept; reprezintă o garanţie a independenţei şi imparţialităţii judecătorilor.

9

Statul de drept este o doctrină în gândirea juridică .Statul de drept este un „stat constituțional” în care exercitarea puterii guvernamentale este constrânsă de lege

Explicație:

Alte întrebări interesante