Engleza, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Cateva informatii despre Nelson Mandela

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de supergiana
7
Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, stins din viaţă la vârsta de 95 de ani, a fost rând pe rând un militant antiapartheid înverşunat, deţinutul politic cel mai celebru din lume şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, relatează AFP. 

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud, Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990.Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat.Însă, chiar înainte să fie eliberat, el a învăţat să-şi înţeleagă adversarii - cunoscându-le limba, afrikaans, şi poezia - să-i ierte şi să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărţit cu ultimul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.Arhiepiscopul Desmond Tutu, o altă figură a luptei antiapartheid distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drep "icoana mondială a reconcilierii" care a reuşit să facă din ţara sa o democraţie multirasială şi relativ stabilă.Sub culorile Congresului Naţional African (NAC), Mandela a fost primul preşedinte al noii "naţiuni curcubeu", în perioada 1994-1999.Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa.Ulterior, el s-a mutat în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, "anii cei mai fericiţi" - o copilărie liberă la ţară probabil idealizată -, după care a primit o bună educaţie.

crisalexandra: Nelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promo
lioncuta: HMMM AI LUAT INFORMMATIA DE PE WIKIPEDIA
supergiana: hai dute si care e faza
Alte întrebări interesante