Istorie, întrebare adresată de jmarinela1oznm5z, 8 ani în urmă

Cati itemi puteti rezolva atat faceti, maine am testul, ajutati-ma va rog!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Histriolic
0

Răspuns:

1. Imperiul roman așa cum reiese din sursa A, este un stat monarhic cu tendințe teritoriale expansioniste, dispus la războaie pentru a-și extinde granițele ( în înțelesul comun imperio înseamnă comandă, Imperator însemna, în vremea Republicii, comandant - în sens militar)

2 Provinciile se formau prin cucerirea și reorganizarea teritorială a unor regate / state inițial aflate în afara granițelor romane. Alteori provinciile se formau și prin transformarea unor regate clientelare ( supuse Romei) în provincii de jure. Provinciile erau senatoriale ( conduse de Senat) și imperiale (conduse de legații împăraților).

3. Sursa A vorbește despre Imperiu în vremea lui Traian ( 98-117 dCh) o perioadă de maximă expansiune, cu o situație incomparabil mai bună decât aceea prezentată în sursa B, perioada anarhiei militare (235-284 dCh) una a invaziilor barbare și a uzurpărilor tronului de pretendenți sprijiniți de militarii leziunilor.

4. Cauze: anarhia militară, uzurparile, invaziile barbare, pretențiile pecuniare ale leziunilor.

Sursa C

1. Politica externă era una activă și de succes, Burebista fiind temut și de romani.

2 Rolul istoric al lui Burebista: primul unificator al triburilor geto-dace și arhitectul primului stat centralizat pe actualul teritoriu al României

Sursa D

Reprezintă provincia Dacia divizată în Dacia Superior(intra-carpatică în mare parte și cu Banatul) și Dacia Inferior, între Dunăre și Carpați. În exterior se găseau triburile dacilor liberi, bastarnii Germaniei, roxolanii iranieni și alte triburi.

2. Teritorializarea puterii ( harta poate folosi comparativ, pentru a estima întinderea teritorială a formațiunilor medievale și arealul inițial daco-romanic)

Alte întrebări interesante