Istorie, întrebare adresată de gabrielneagu171, 8 ani în urmă

Cautati informatii despre inventii din Grecia antica​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariesandreeaioana20
0

Explicație:

6. Uşi cu deschidere automată – secolul I

Poate că nu a inventat odometrul, dar Hero din Alexandria este creditat pentru realizarea primelor schiţe de uşi automate. Totul a plecat de la o problemă cotidiană: numărul ridicat de greci care mergeau la temple şi deschideau şi închideau frecvent uşile de la intrarea acestora. Hero din Alexandria a gândit un sistem acţionat cu puterea aburilor prin care uşile se putea deschide şi închide în sistem automatizat, fără intervenţia oamenilor. Iar totul se întâmpla în secolul I.

5. Instalaţii sanitare – secolul al V-lea înaintea erei noastre

Grecii antici şi-au făcut simţită prezenţa şi în domeniul instalaţiilor sanitare. Mai întâi, în secolul al IV-lea înaintea erei noastre, grecii antici inventează cabina de duş pentru femeile atlete, pentru ca un secol mai târziu să dezvolte diverse instalaţii sanitare pentru băi publice, fântâni, dar şi pentru uz personal. De exemplu, un întreg complex de cabine de duş a fost descoperit în fostul oraş grec Pergamum şi se consideră că datează din secolul al II-lea înaintea erei noastre.

4. Încălzirea centralizată – 350 înaintea erei noastre

Chiar dacă beneficiau de o climă relativ bună comparativ cu popoarele din nordul Europei, grecii antici aveau la rândul lor nevoie de încălzire. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că înţelepţii vremii s-au gândit la diverse soluţii, nu neapărat pentru uz personal, cât mai ales pentru temple, acolo unde se adunau numeroşi locuitori. Aproximativ în anul 350 înaintea erei noastre, Marele Templu al lui Ephesus primeşte un inedit sistem de încălzire centralizată: căldura era introdusă printr-o reţea de conducte montate sub podea.

Primul sistem de incalzire centralizata a fost implementat intr-un templu

3. Canalul Antic Suez – secolul al III-lea înaintea erei noastre

Canalul Antic Suez, cunoscut în literatura de specialitate drept Canalul Pharaohs, este precursorul actualului Canal Suez din Egipt. Perioada de desfăşurare a lucrărilor este încă dezbătută, însă cel mai probabil munca a fost initata prin secolul al VI-lea înaintea erei noastre. După o serie de încercări nereuşite ale lui Dariul cel Mare, canalul este inaugurat în cele din urmă de Ptolemu II. Acest lucru a fost însă posibil numai după grecii au reuşit să dezvolte un mecanism prin care navele să poată fi ridicate şi coborâte la un anumit nivel în timpul navigaţiei pe mare.

Configuratia Canalului Pharaohs, cunoscut si drept Canalul Antic Suez

2. Astrolabul – 200 înaintea erei noastre

Pe lângă numeroasele invenţii practice, grecii antici erau pasionaţi şi de ceea ce vedeau pe cer. Astfel se face că, aproximativ în anul 200 înaintea erei noastre, grecii antici au dezvoltat astrolabul, un instrument care era utilizat pentru identificarea stelelor pe cer. Practic, vorbim despre un inclinometru evoluat, instrument care permitea măsurarea unghiurilor unui obiect în strânsă corelaţie cu gravitaţia.

Astrolabul, asa cum arata el intr-o versiune imbunatatita

1. Hărţi – secolul al VI-lea înaintea erei noastre

Una dintre cele mai practice invenţii realizate de grecii antici au fost hărţile. Primele hărţi au apărut aproximativ în anul 620 înaintea erei noastre, iar inovaţia i-a aparţinut lui Anaximander. A fost nevoie de alte trei secole pentru apariţia conceptelor de latitudine şi longitudine, iar cel care le-a inventat a fost geograful grec Dikaiarch.

Acestea sunt doar câteva dintre invenţiile realizate de-a lungul secolelor de grecii antici,. Pe lângă inovaţiile descrise mai sus, aceştia au contribuit cu invenţii sau măcar cu sugestii în numeroase alte domenii, printre care se număra termometrul, motorul cu aburi, matematica sau chiar apariţia banilor.

Prin urmare, alegerea unui număr restrâns de invenţii nu a fost deloc uşoară, însă în secţiunea de comentarii ai posibilitatea de a-ţi exprima opinia despre cele mai importante inovaţii ale grecilor antici din punctul tău de vedere.

Alte întrebări interesante