Căutaţi informaţii despre organizaţii nonguvernamentale şi precizaţii care sunt domeniile în care activează, naţionale şi internaţionale.
Răspunsuri la întrebare
Academia Oamenilor de Știință din România
Academia Oamenilor de Știință din România (AOȘR) este o organizație din România, înființată ca for național de consacrare științifică.
În Adunarea generală a Academiei Oamenilor de Știință din România din 15 februarie 2007 a fost adoptat Statutul Academiei Oamenilor de Știință din România.
În Monitorul Oficial nr. 457/6 iulie a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 641/2007 pentru aprobarea Statutului Academiei Oamenilor de Știință din România. De precizat că membrii Academiei nu pot purta titlul de academician[4]. Acest titlu este purtat numai de membrii titulari ai Academiei Române.
Conform Legii, instituția este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România (1935-1948) și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată în 1956.
Greenpeace
Una dintre cele mai influente organizaţii este Greenpeace. Organizaţia militează pentru protecţia mediulu înconjurător şi echitate socială. Dacă la început avea doar un mic grup de activişti plecaţi pe o barcă de pescuit spre o zonă din Alaska, unde guvernul american efectua teste nucleare subterane, astăzi Greenpeace are peste 2,8 milioane de susţinători în toată lumea. De la cercetările cu privire la organismele modificate genetic până la monitorizarea companiilor multinaţionale de IT care nu folosesc surse de energie regenerabilă, Greenpeace este un adevărat câine de pază al mediul. În 2008 organizaţia a făcut lobby pe lângă gigantul Uniliver care achiziţiona 1,5 milioane tone de ulei de palmier ce provenea din păduri defrişate ilegal. Astfel, prin campaniile de comunicare ambiţioase, Greenpeace a salvat pădurile indoneziene, determinând compania Uniliver să stopeze procesul despăduririlor din Asia de sud-est şi să încurajeze companiile concurente să achiziţioneze materie primă de la furnizori care au surse declarate. Cel mai mare producător de ulei mondial – Sinar Mas a avut, de asemenea, de suferit din cauza protestelor celor de la Greenpeace, nevoit fiind, în cele din urmă, să îşi ia angajamentul de a duce o politică sustenabilă. Cu dedicare şi perseverenţă, organizaţia a convins 15 branduri internaţionale să semneze manifestul care promovează o industrie textilă fără poluare, determinându-le, totodată, ca până în 2020 să stabilească un sistem de funcționare pe baza unor proiecte ECO. În atenţia organizaţiei sunt atât guvernele din întreaga lume, cât şi firmele comerciale care intervin în mod direct în poluarea mediului.