Istorie, întrebare adresată de antonio9990, 8 ani în urmă

Ce a pornit conflictul dintre Rusia și Ucraina?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
46

Răspuns:

Ucraina a devenit o țară independentă în 1991, în momentul dizolvării Uniunii Sovietice. De atunci, tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut, fiind evidențiate de:

  1. Alegerile prezidențiale ucrainene din 2004, în urmă cărora a câștigat un candidat care nu a fost susținut de președintele rus Vladimir Putin.
  2. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia din anul 2014, nerecunoscută la nivel internațional.
  3. Plasarea, în anul 2021, a 100.000 de trupe rusești la granița cu Ucraina, lucru care a alarmat autoritățile ucrainene și oficialii NATO.
  4. Agresiunile recente din februarie 2022 când președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze mai multe regiuni din Ucraina.

Explicație pas cu pas:

Președintele Putin a acuzat Ucraina de faptul că a fost acaparată de extremiști. În 2014, președintele Ucrainei de atunci, Viktor Yanukovych, a fost dat jos de la putere, în urma protestelor. Când Yanukovych a fugit în Rusia, un guvern democratic a venit la conducerea țării. Conform spuselor lui Putin, motivul invadării Ucrainei este să oprească pe acești extremiști și să "purifice" Ucraina. Majoritatea țărilor tind să creadă că această invazie este o răzbunare împotriva liderilor cu idealuri vestice. Ucraina a încercat să se alăture Uniunii Europene (UE) și Organizației Tratatului Atlantic de Nord (NATO) încă de când a devenit independentă. Putin, președintele Rusiei, și-a exprimat dezacordul de numeroase ori. Deoarece Ucraina nu este inclusă în NATO, cel mai probabil nu va obține ajutoare de la celelalte țări din NATO, lucru care facilitează planurile lui Putin de a dobândi controlul. Ucraina este una dintre multele state care și-au câștigat independența când Uniunea Sovietică a fost dizolvată, în 1991. Redobândirea acestor state i-ar permite guvernului rusesc să se extindă, atât din punct de vedere geografic, cât și politic. Ar însemna, de asemenea, ca Rusia să aibă acces la mai multe resurse naturale, crescând economia Rusiei și puterea ei militară.


cazacinga27: ou
cazacinga27: multumesc
Alte întrebări interesante