Geografie, întrebare adresată de alex212100, 9 ani în urmă

Ce càractristici are fiecare subregiune subcarpatica ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristimicu2005
0
SUBCARPATII MOLDOVEI
Alaturi de structura , litologie  si relief, Subcarpatii Moldovei prezinta si alte caracteristici intre care:
Un climat  continental moderat cu tendinte de continentalizare datorita influentelor  estice precum si putine influente de tip  foehnic, de aici o tendinta de stepizare si vegetatie si soluri.
Adaptarea retelei hidrografice la structura ( vai dominant longitudinale, in lungul depresiunilor),formarea zacamintelor "de laguna" ( petrol , sare,  saruri de potasiu). Economie complex dezvoltata pe baza resurselor proprii , dar si ale celor din Carpati.Oalta caracteristica importanta  ar fi pozitia  geografica care permite evidentierea de la nord spre sud a 3 subunitati:
 Subcarpatii Neamtului
Subcarpatii  Bistritei
Subcarpatii Trotusului
SUBCARPATII DE LA CURBURA
Mentionam cateva caracteristici ale acestei subunitati:
- extensiunea  structurilor sinclinale si anticlinale si o tectonica mai complexa, compatativ cu cele doua unitati  subcarpatice, acestea ca o conditie  a pozitiei lor fata de  microplaca Marii Negre precum si a  tectonismului  ult mai accentuat in  zona Carpetilor Curburii.
-urmare a eroziunii  ulterioare, cuvertura de pietrisuri piemontane  a fost indepartata aproape in intregime pe latura interna  a Subcarpatilor
- resursele de tip lagunar, in primul rand sarea,urmare a plasticitatii sale a determinat  formarea  cutelor de tip  diapir la Slanic.
- inaltarea  cu aproximativ 1000 m  a Carpatilor la sparsitul Pliocenului si inceputul Cuaternarului ,s-a format  treapta glacisurilor  marginale.
- prezenta depresiunilor, a zacamintelor subsolului  si a conditiilor favorabile  de mediu geografic la care s-au  alaturat  si posibilitatile  foarte bune de adapostire a populatiei in perioadele vechi .
SUBCARPATII GETICI
Prezinta cateva caracteristici  mai aparte dintre care:
- scaderea in altitudine de la nord spre sud si de la est spre vest, respectiv de la 1000-1100 m  la est de Olt  si 400-500 m la vest de aceasta vale  si prediminarea vailor transversale
- alternanta  unor formatiuni mai dure ( conglomerate,  marne nisipoase si chiar tufuri), obisnuit  monoclinale , au cundus la  formarea cuestelor pe flancul sudic al depresiunilor submontane si intracolinare
- un climat specific in est( dat de altitudine si pozitie geografica) si cu influente submediteraneene in vest si chiar foehnale, evidentiat in vegetatie, fauna,soluri si mod de utilizare al terenurilor.
- mascarea  cutelor diapire  de catre formatiunile acoperitoare, sarea - Ocnele Mari,izvoare  sarate,sulfuroase, termale.
-  asezarile umane sunt concentrate in depresiuni si de-a lungul vailor, iar in cazul agriculturii se remarca  pomii fructiferi in zonele Valcea si Arges.
Subcarpatii Getici  dispun de un important  potential turistic antropic  reprezentat prin statiunile balneoclimaterice (  Calimanesti- Caliulata, Baile Govora , Baile Olanesti ), numeroase monumente istorice, arhitectonice, etnografice si folclor.
DEPRESIUNI SUBCARPATICE INTERNE
-HOREZU
-SLATIOARA
-POLOVRAGI
-BAIA DE FIER
-NOVACI
-TISMANA
DEPRESIUNI SUBCARPATICE EXTERNE
-DEPRESIUNEA TARGU JIU -CAMPU MARE

cristimicu2005: daca mai gasesti greseli de redactare scuze, am scris in graba!
Alte întrebări interesante