Matematică, întrebare adresată de garagataelena, 8 ani în urmă

ce este algoritmul de extragere?​


florin3364: nu acela este algoritmul de extragere. Ce ai pus tu acolo se numeste scoaterea factorilor de sub radical. Extragerea este algoritmul prin care efectiv se calculeaza radacina patrata.
florin3364: Se numeste altgoritm pentru ca sunt niste pasi care se tot repeta, la fel cum se face si impartirea numerelor.
florin3364: Se scrie numarul in stanga, se trage o linie verticala in dreapta numarului, apoi se trage o linie orizontala incepand de la dreapta liniei verticale, cam in dreptul partii de jos a numarului din stanga. Se grupeaza cifrele numarului in grupe de cate 2, de la dreapta la stanga.
florin3364: Primul pas: se incepe cu prima grupa de la stanga la dreapta, si se cauta cea mai mare cifra care ridicata la patrat este mai mica decat prima grupa din stanga. Se scrie acea cifra numar in drepta sus (ea fiind prima cifra a radacinii patrate), apoi in stanga sub prima grupa se trece patratul primei cifre si se scade din prima grupa.
florin3364: Al doilea pas: Se coboara a doua grupa langa rezultatul obtinut in urma scaderii. Numarul precedent gasit (prima cifra a radacinii patrate) se inmulteste cu 2 apoi se trece in partea dreapta dedesuptul liniei orizontale.
florin3364: Prin incercari, se adauga in dreapta acestui numar o cifra, astfel incat daca inmultim numarul nou format dupa adaugarea cifrei cu cifra adaugata, sa se obtina un numar cat mai apropiat (dar mai mic) decat rezultatul pe care l-am obtinut in partea stanga dupa coborarea celei de a doua grupe.
florin3364: Se scrie acest produs sub numarul din stanga, se scade din numarul din stanga, si se va trece in partea din dreapta sus langa prima cifra gasita, noua cifra gasita, ea devenind astfel a doua cifra a radacinii patrate.
florin3364: Al treilea pas: se repeta pasul 2 ... se coboara in stanga urmatoarea grupa de 2 cifre, in dreapta se trece sub linie dublul numarului din dreapta sus, adica al radacinii patrate formate din doua cifre determinate dupa primii doi pasi.
pav38: Stiu despre algoritmul de extragere ( sunt vreo 10 pasi sau mai puțini ) I-am pus linkul respectiv in eventualitatea in care o ajuta. Am vrut sa ii răspund in amanunt dar am renunțat. Sunt foarte multe siteuri si manuale digitale, la care au acces elevii si pot lua de acolo.
florin3364: Dupa cum spuneam, este dificil de explicat asa la rece.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de florin3364
1

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

Algoritmul de extragere al radacinii patrate este un altgoritm prin care se calculeaza radacina patrata (adica radicalul de ordin 2) al unui numar.


garagataelena: mulțumesc
garagataelena: și poți sa îmi spui și cum se calculează
garagataelena: ???
florin3364: este mult prea complicat pentru a iti arata aici cum se calculeaza
florin3364: trebuie luat un exemplu si explicat pas cu pas
Alte întrebări interesante