Arte, întrebare adresată de rbrob30, 8 ani în urmă

Ce este artificiul artistic? Poate cineva sa dea cateva exemple de "ARTIFICII ARTISTICE" ?


rbrob30: Pentru a da aspectul de vârstă, Grigore a evazat capetele coamelor acoperișului în sus, astfel încât, privit de la sol, să aibă aspectul unui acoperiș învechit.
rbrob30: iluzia optica de spatiu infinit, iluzia de adâncime, iluzia de a patrunde in centrul pamantului,
rbrob30: O iluzie uimitoare a adancimii poate fi realizata prin iluminarea cu atentie a unei astfel de zone din interior.

Pentru a oferi iluzia de spatiu, plasarea unei linii scurte de perdea in jurul marginii camerei ar fi o alegere excelenta.
rbrob30: fii mult mai atent la unele detalii care pot face diferența și care să te ajute și să-ți dea acea iluzie de amplu, acolo unde nu există mai nimic.
vascaraus: Cupola lui Mansart este atipica pentru ca desi din punct de vedere structural cupola este una de tip Michelangelor/San Pietro, formal Mansart face un artificiu, construind un nivel suplimentar, cu ferestre oarbe si un acoperis exterior cu forma curba de cupola, mult mai sus decat cupola inverioara.
vascaraus: Drept urmare, Christofer Wren este silit sa gaseasca alta varianta de cupola, copiind la o scara mult mai mare Tempietto lui Bramante. Daca ne uitam cu atentie insa la coloanele perimetrale cupolei observam ca Wren face acelasi artificiu ca si Michelangelo, coloanele nefiind solicitate centric, gravitational, ci fiind de fapt niste contraforti cosmetizati.
vascaraus: Perioada în care se remarcă severul Cato este una de vârf pentru Republică, de cultivare a tuturor valorilor pe care le implică libertas. Acesta este motivul şi prilejul pentru Cicero de a-şi crea un cadru aproape imaginar, cu o Romă triumfă prin victoriile sale şi este atrasă de domeniul artelor.

Seneca va recurge la acelaşi artificiu ca şi Cicero, alegându-şi ca personaj al unuia dintre tratatele sale despre înțelept, De constantia sapientis, pe un urmaș demn al lui Cato Maior.
vascaraus: În tratatele teoretice, în care sapientia apare în registrul cel mai înalt, este firesc ca personajele dialogului să fie cunoscuţi oameni de cultură, adepţi ai diferitelor curente: Papius, Cotta, etc. Acest artificiu literar îi dezvăluie metoda: bazându-se pe o investigaţie ce constă în disputatio in utraque parte, Cicero ajunge la scheme care ţin de arta demonstraţiei şi a argumentării.
vascaraus: Mă gândesc că "artificiu artistic" se referă la anumite tehnici artistice care presupun de exemplu aplicarea unor straturi de culoare cu un cuțit de paleta pentru obținerea unor efecte, sau folosirea de colaj, etc.
vascaraus: "Artificiul Artistic" este o manevră abilă prin care se maschează realitatea este un procedeu prin care artistul se raporteaza la o alta realitate decat cea la care se asteapta privitorii. Sau este un "truc" prin care artistul înfăţişează o altă perspectivă, o altă nuanţă, a aceleeaşi realităţi.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tigrulcelbun175
1

Spre exemplu , majoritatea scriitorilor exagerează prin sublinieri ale trăsăturilor negative si ridicole ale unei situatii sau a unor personaje .Atunci aduna si potrivește in vederea unui rezultat bun , adica trebuie sa aleaga, numele personajelor care se potrivește cu personajul si sa corespunda cu caracterul , idele , fizic ,in actiuni ( trăsături fizice si morale ) .Exemplu : pe cineva il cheama ,Mihai , Andrei ,Maria etc poate sa aiba oricine acest nume ,nu stim daca este o persoana rea sau buna decat dupa ce o cunoaștem bine .Exemplu ,Spânul ,personaj negativ , viclean care pe mine ma mai duce cu gândul daca ma gandesc la acest nume, ca mai semnifica si stăpânitor sau lipsit de însușiri frumoase .Scriitorul i a ales un nume care sa corespunda cu fizicul , caracterul , felul de a fi , scriitorul a folosit mijloace de exprimare , mijloc artistic care este un artificiu a transformat modificat realitatea si a recurs la artificii artistice atunci când a ales numele personajelor .

Eu asta cred ca inseamna artificii artistice .


tigrulcelbun175: uite ce mai cred eu ca inseamna artificii in arta .Arta odata cu sec 20 a incercat sa gaseasca alte mijloace de exprimare ,prin care a modificat realitatea cu scopuri de a evidenția ceva , scopuri diferite .In sec 20 s a schimbat modul de a se aplica culoarea cu o pensula pe panza, lemn .Tehnologia modifica , mediul digita,l grafica computerizata influențează creativitatea .Cu ajut computerului putem sa cream orice nu avem nevoie de bloc desen pensula culori ci doar printr o sinpla manuire
tigrulcelbun175: Putem colora picta ce vrem , o fotografie o putem crea ,mari ,micsora, optimiza culori, decupa putem avea o fotografie in Egipt cu piramide o putem modifica ,adaugam printr o simpla atingere o camila, pe noi sus pe piramide etc in sculptura la fel cu computerul cream ce vrem in muzica se prelucreaza muzica ,vocile poti sa nu ai cu ajut computerului poti sa iti faci cea mai buna voce Etc exemple sunt multe . .
rbrob30: foarte bine explicat in comentarii. Multumesc
tigrulcelbun175: cu placere .Ma gandeam la intrebarea ta si cred ca artificii artistice mai inseamna : fiecare pictor isi doreste sa atinga perfectiunea in lucrari si se straduieste ,ca noi privitorii sa le apreciem lucrarile, viu colorate si cu personaje frumoase ,fiecare se straduieste sa redea o alta realitate ,adica ca totul este numai bogatie si frumusete, realitatea nu este asa intr o tara este si saracie si uratenie etc . .pictorul prin lumina si culoare estompeaza departarile ,
tigrulcelbun175: Da impresia de departare a unui personaj etc prin micsorarea lor , pictorul creeaza prin dimensiunea culorilor sporirea sau reducerea luminii poate crea iluzia departarii prin suprapunerea lor in inaltime apropierii, exagerarea pana la absurd a unei trasatur exageratei in atitudi , intr o pictura de teatru sau poze violente pictorul creaza iluzii ptr ca sa trezeasca in noi privitorii emotii , selecteaza modelele ptr a crea bogatie si frumos . i
tigrulcelbun175: Asta in pictura in general si sus primele com ,asta daca intrebarea ta are legatura si cu zilele noastre sau din sec 20 pana astazi oamenii folosesc artificii artistice in pictura, muzica etc in tot .Astazi se folosesc cele mai mari artificii artistice , parerea mea si sper din suflet sa fie corecta .
rbrob30: bine explicat. Chiar ma bucur ca este cineva interesat de subiect. Multumesc.
tigrulcelbun175: cu placere rbrob30 .
Alte întrebări interesante