Limba română, întrebare adresată de gigel12345, 9 ani în urmă

ce este basmul? raspundeti va rog 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balintstefania
10

Basmul este o operă epică în care apar pesonaje, acţiune şi narator. Timpul şi spaţiul acţiunii nu sunt precizate; se creează un univers imaginar în totalitate, plasat în timp prin formula tipică e început "A fost odată ca niciodată...". Există formule mediane şi finale: "Şi-am încălecat pe-o şa...", etc.
Acţiunea se bazează pe conflictul dintre bine şi rău, din care iese învigător binele deoarece basmul are o valoare educativă. Personajele se grupează în doua tabere antitetice pozitive şi negative. Eroul central are calităţi de excepţie reprezântând o trăsătură umană, de obicei vitejia. El este supus la diferite probe în drumul său către maturizare. Beneficiază de ajutoare în realizarea obiectivelor propuse. De cele mai multe ori are puteri supranaturale.
Există basme populare create de oameni talentaţi din popor (au caracter anonim oral colectiv); şi basme cule create de scriitori cunoscuţi care se remarcă prin originalitate.

Sper sa imi dai cel mai inteligent raspuns!!!!

dnisaandreea2034: Basmul este o naratiune de mare intindere care prezinta o actiune reprezentata de lupta dintre bine si rau , are personaje cu puteri supraomenesti
Răspuns de elenamarin716
2





Basmul Definitie: Naratiunea(populara) cu elementele fantastice supranaturale, care simbolizeaza fortele binelui si ale raului in lupta pentru afirmarea binelui si dreptatii. Caracteristici: ~ este o specie a genului epic; in proza; 44498pnl81msv8c ~ relateaza intamplari fantastice si reale raportandu-se la aspecte apropiate de realitate; ~ actiunea-conventionala; ~ schemele narrative sunt clasice, liniare, neramificate; ~ momentele subiectului sunt dispuse in ordinea si gradatia consacrate; ns498p4481mssv ~ lupta se da intre bine si rau; intre pozitiv si negativ; intre inteligenta si forta fizica bruta.
Alte întrebări interesante