Biologie, întrebare adresată de silioncosadaiana, 8 ani în urmă

ce este monera si protista​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magdalenarotai
0

Răspuns:

Regnul Monera (Procariota) include organismele procariote: bacteriile și cianobacteriile (alge albastre-verzi). Caracteristic pentru aceste organisme este organizarea simplă și primitivă a corpului. Celulele procariotelor sunt lipsite de nucleu bine-definit. Datorită dimensiunilor foarte mici ele nu pot fi văzute cu ochiul liber, motiv pentru care sunt incluse în grupa microorganismelor. Regnul Monera cuprinde 2 grupe principale de organisme: alge albastre-verzi(cianobacterii) și bacteriile (archebacteriile și eubacteriile). Aceste organisme au fost grupate împreună, deoarece ele sunt organisme procariote. Ele nu au nucleu individualizat, însă în centrul celulei poate fi întâlnit un cromozom lung și circular, compus dintr-o fâșie lungă de ADN, însă fără proteine. Nu au mitocondrii, respirația fiind efectuată de suprafața internă a membranei celulare. Peretele celular este alcătuit dintr-un amestec de substanțe: mureină, acizi teicoici și substanțe pectrice. Unele au flagel. Monerele se împart în 2 încrengături: Cyanophyta și Schizomycophyta. La majoritatea monerelor înmulțirea se face asexuat prin diviziune directă; majoritatea sunt heterotrofe.

Regnul Monera este cel mai unitar dintre regnurile lumii vii, deoarece cuprinde un singur tip de organisme, bacteriile, similare din punct de vedere morfo-anatomic, dar extrem de diversificate eco-fiziologic. CLASIFICARE: -ARHEBACTERIILE: -se dezvolta in conditii speciale de mediu,au temperaturi foarte scazute,traiesc în medii sulfuroase ,sunt bacterii METANOGENE.Sintetizeaza substanțele organice prin CHEMOSINTEZA(nu au plastide).Chemosinteza este o modalitate de sinteza a substantelor organice cu ajutorul energiei rezultate din descompunerea unor substanțe anorganice. -EUBACTERIILE: -au membarana cu perete celular -unele au capsula polizaharidica ,au citoplasma,nucleoid,ribozomi si flageli. Monera este groups bacteriilor. Bacteriile sunt organisme microscopice răspândite peste ți. Mai exact prin:aer,apa,sol și corpul vietuitoarelor. Forma:

sferica-coci

Protista

Regnul Protista este un grup parafiletic eterogen de microorganisme eucariote cu organizare celulară simplă. Acestea pot fi fie organisme unicelulare, fie pluricelulare; nu prezintă țesuturi specializate superioare. În arborele filogenetic al organismelor eucariote, protistele au format grupuri monofiletice separate, sau au inclus membrii care sunt strâns înrudite cu oricare din celelalte 4 regnuri de eucariote. Termenul a fost propus de Ernst Haeckel în 1866 pentru a caracteriza toate organismele fără o structură complexă, care nu puteau fi clasificate nici ca animale, plante sau fungi.

Alte întrebări interesante