Fizică, întrebare adresată de algebraiete, 8 ani în urmă

Ce este montajul potențiomeric?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alles128
1

Răspuns:

Un potențiometru este un instrument pentru variația potențialului electric (tensiune) într-un circuit. Înainte de introducerea bobinei mobile și a voltmetrelor digitale, potențiometrele⁠(d) au fost utilizate la măsurarea tensiunii electrice. Metoda a fost descrisă de către Johann Christian Poggendorff⁠(d) jurul 1841 și a devenit o tehnică standard pentru măsurătorile de laborator.[1]

În acest aranjament, o fracțiune dintr-o tensiune cunoscută de la cursorul unei rezistențe bobinate este comparată cu o tensiune necunoscută, cu ajutorul unui galvanometru. Contactul de alunecare sau cursorul este reglat iar galvanometru este conectat între cursor și tensiunea necunoscută. Este observată deflecția galvanometrului și se reglează ușor cursorul până când galvanometrul nu mai deviază de la zero. În acest moment galvanometrul nu mai extrage nici un curent din sursa necunoscută, iar mărimea tensiunii poate fi calculată din poziția cursorului.

Această metodă de măsurare prin echilibrare este încă importantă în metrologia electrică și este de asemenea, utilizate în alte domenii ale electronicii.

Potențiometrele de măsurare sunt împărțite în patru clase principale enumerate mai jos.

Sper ca e de folos! Spor la teme!

Răspuns de bobmihaela75
2

Răspuns:

Un potentiometru este un instrument pentru variația pereții balului electric.

Alte întrebări interesante