Arte, întrebare adresată de GG2000, 8 ani în urmă

Ce este perspectiva aeriana si perspectiva inversa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de arianarenata20oy2t94
7
Perspectiva aeriană (numită şi perspectivă atmosferică) sugerează adâncimea doar prin modificarea calităţii şi luminozităţii culorilor în funcţie de distanţă. Este o încercare de a reda mai bine impresia de spaţiu real, prin care obiectele mai îndepărtate sunt reprezentate cu mai puţină claritate, mai estompate şi în culori mai închise, cu contraste mai slabe, însă păstrând contururile bine delimitate. Acest tip de perspectivă este întâlnit, de exemplu, în peisajele clasice din sec. XVII - XVIII, unde se utilizează o valoraţie în trei trepte, precizia formelor descrescând în adâncime în desen şi gravură, iar în pictură cele trei planuri principale fiind colorate în brun, verde şi albastru. Procedeul artistic se bazează pe cercetarea îndelungată a realităţii din natură, pe observarea modului în care se interferează atmosfera sau aerul între privitor şi obiectele examinate.
Perspectiva inversă este o iluzie de percepere a adâncimii spaţiale în care elementele menite să sugereze a treia dimensiune sunt inversate ca proporţii. Astfel, în această perspectivă, planurile mai îndepărtate sunt reprezentate mai mari, iar planurile mai apropiate - mai mici.

Pentru ca perspectiva inversă să fie percepută ca atare, privitorul trebuie să cunoască prin alte mijloace proporţiile reale pentru reprezentările din diferitele planuri ale imaginii. Senzaţia lăsată este de neobişnuit, chiar de confuzie, pentru că imaginea este nefirească pentru percepţia naturală a privitorului, este contrară aşteptărilor sale.
Alte întrebări interesante