Limba română, întrebare adresată de Eusuntxoy, 8 ani în urmă

Ce este procedeul de legare a secventelor narative alternanta , adica vreau exemple ca sa inteleg, va rog !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariamL
3
Atunci cand secventele narative alterneaza, inseamna ca doua subiecte diferite sunt povestite succesiv. Acest lucru este intalnit des in cazul romanelor. Spre exemplu:
"Cristina este foarte harnica si se ocupa de sora ei, in timp ce gateste. Concomitent, creierul sau scoate la iveala imaginea bunicii ei, care este conturata destul de vag. Ochii albastrii, blanzi, inconjurati de riduri, spuneau povestea unei tinereti dificile, insa traita cu demnitate." <- Aici exista doua planuri narative, cel din prezent, in care fata munceste si cel in care exista imagini desprinse din trecut, in cazul acesta, facand referire la portretul bunicii.
Pe de alta parte, multi scriitori opteaza pentru o relatare similara succesiunii secventelor intr-un film, pentru a mentine suspansul.
Exemplu: "Din cosul casei iesea fum. Atunci ea si-a dat seama ca trebuia sa traiasca cineva in darapanatura aceea infricosatoare. Un fior ii trecu pe sina spinarii cand simti o mana pe umar.
George nu mai voia sa participe la meciurile de baseball, nu i se pareau absolut deloc utile, fiindca ele implicau depunerea unui efort considerat inutil."
Sunt prezente tot doua secvente narative, care urmeaza una dupa alta.

Eusuntxoy: Multumesc foarte mult! Apreciez efortul tau!
MariamL: Cu placere! Sper ca ai inteles! :)
Eusuntxoy: Da,am inteles!!! :))
Alte întrebări interesante