Chimie, întrebare adresată de tifuiniculina, 9 ani în urmă

Ce faceti? Ma ajutati si pe mine la o problema?

Aminoacidul A diaminon (''alfa'', ''beta'') monocarboxilic contine 24,24% oxigen. Determina formula moleculara si structura acestuia; stabileste denumirea IUPAC si gaseste denumirea uzuala.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alextirziu
3
Vom folosi un "shortcut" pentru rezolvarea acestei probleme: Orice aminoacid are minim o grupare acida si o grupare -NH2. In cazul aminoacizilor ce contin ca si grupare acida -COOH:
R-CH(NH2)-COOH; masa moleculara a aminoacidului este suma dintre masa restului(R) si masa scheletului -CH(NH2)-COOH. Masa scheletului este egala cu 74, deci nu ne ramane decat sa scriem cu cat este egala masa moleculara: M = 74 + x. Cum aminoacidul este monocarboxilic => vom regasi doi atomi de O in structura aminoacidului.
Folosind o regula  de trei simpla:
100 g aminoacid...................24.24 g oxigen
74+x g aminoacid.................2*16=32 g oxigen
3200=24.24*(74+x) => x=58 g/mol.
Cum aminoacidul este diaminomonocarboxilic => vom mai regasi o grupare amino in structura aminoacidului, deci 58=16(masa gruparii NH2) + masa restului ramas. => masa restului ramas = 42.
Radicalul cu masa 42 este C3H6 => vom avea un aminoacid cu 5 atomi de C, 2 grupari amino si 1 carboxil, deci aminoacidul cautat este Orn(ornitina).
Denumirea IUPAC este acid 2,5 diaminopentanoic.
Intrebare: esti sigura ca in cerinta ta aminoacidul este alfa-beta diamino?
Alte întrebări interesante