Biologie, întrebare adresată de raduandrei910, 9 ani în urmă

Ce fel de consumatori se hranesc cu consumatorii tertiari?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de selepcorovlkde
20

STRUCTURA TROFICA A ECOSISTEMELOR

Structura trofica a unui ecosistem  este data ansamblul relatiilor trofice (de nutritie), stabilite între speciile care îl populeaza. În functie de modul de hranire organismele vii dintr-un ecosistem se împart în trei mari categorii trofice, dependente unele de altele. Acestea sunt:

1.     Producatorii primari, reprezentati de plantele verzi si bacteriile fotosintizatoare, precum si de bacteriile care traiesc în întuneric si utilizeaza energia chimic 414i89e a pentru sinteza substantelor organice;

2.     Consumatorii care folosesc, direct sau indirect, substantele organice fabricate de producatori. Din categoria trofica a consumatorilor fac parte: consumatorii primari (erbivorele, bacteriile si plantele care paraziteaza pe organismele vegetale-vâsc), consumatorii secundari (animalele care se hranesc cu consumatorii primari), consumatorii tertiari (animalele care se hranesc cu consumatorii secundari, omnivorele si detritivorele) si

3.     Descompunatorii (bacteriile si ciupercile), care degradeaza substantele organice din cadavre si plantele moarte.

Fiecare categorie trofica (producatori, fitofagi, zoofagi, detritofagi, descompunatori) cuprinde vietuitoare din specii diferite, care au aceleasi nevoi trofice (de hrana) si pe care le desparte acelasi numar de trepte fata de producatori. Sunt specii care prin regimul lor de hrana fac parte din mai multe categorii trofice.

Circulatia substantelor si energiei în ecosisteme se realizeaza prin cai denumite lanturi trofice.

Lanturile trofice  sunt caile alimentare prin care substanta organica circula de la o specie la alta într-un singur sens. Ele exprima relatia trofica de transformare si circulatie a hranei (fig. 4). Lanturile trofice sunt conectate între ele si sunt alcatuite din mai multe verigi de tipul: producatori (seminte, plante), consumatori primari (insecte), consumatori secundari (gaita), tertiari (vulturul).

Într-o biocenoza lanturile trofice se pot clasifica în:

Ø     Lanturi trofice erbivore formate de regula din 4 - 5 trepte: planta verde, fitofagi, carnivor primar, secundar si tertiar. Dimensiunea animalelor creste spre ultima veriga a lantului (fitofagul este mai mic decât primul zoofag) datorita faptului ca zoofagul (carnivor) consuma hrana mai bogata în energie si o foloseste mai eficient.

Ø     Lanturi trofice detritivore formate de regula din 2 trepte: detritus (resturi de plante si cadavre de animale) si microorganisme sau animale detritivore (bacterii sau lupul);

Ø     Lanturi trofice parazite formate de regula din 2 - 3 trepte: gazda (organisme vii), parazit (virusuri, bacterii, ciuperci) si uneori hiperparazit (protozoare flagelate sau bacterii).

Prin urmare lanturile trofice sunt formate dintr-un numar limitat de verigi trofice (maxim 5-6) deoarece transferurile de energie si materie sunt limitate si se realizeaza cu pierderi la fiecare treapta trofica. Relatiile trofice (de nutritie) fac ca fiecare nivel sau treapta trofica sa fie controlata de un alt nivel, superior.

Alte întrebări interesante