Limba română, întrebare adresată de blinthunor97, 9 ani în urmă

Ce fel de nuvela este Moara cu noroc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
6

Moara cu noroc ” de Ioan Slavici este o nuvela realistă psihologică;

Apărută în anul 1881, volumul ” Novele din popor ” se înscrie în realismul clasic și reflectă lumea satului ardelenesc de la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea. Această perioadă este surprinsă de autorul transilvănean într-o viziune patriarhală tradițională dominată de legi și reguli stricte. Noțiunile de adevăr, cinste, dreptate, fidelitate sunt trăsături ale oricărui om cu o moralitate și o credință puternică, devenind principii de viață. Orice abatere de la aceasta creează un dezechilibru ( moral și psihologic ) și este sancționată aspru.

Temă: Nuvela propune două teme: familia tradițională și banul ( dorința de înavuțire ) se include temei familia dar și destinului uman dramatic: este urmărit omul care trăiește o dramă a incomunicării ce duce la dezumanizarea din perspectiva influentă a banului.

Viziunea despre lume: este construită conform principiilor scriitorului ardelean ce urmărește o familie tradițională cu puternici principii morale care în momentul încălcărilor devin sancțiuni sau pedepse.

Alte întrebări interesante