Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Ce importanta prezinta pentru om tesuturile vegetale secretoare ? cu exemple .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eleeweleew
5

    În multe domenii de industrie, substanțele secretate de multe plante sunt utilizate ca materie primă în realizarea de produse. Toate aceste substanțe sunt rezultate în urma procesului de metabolism al  plantelor. Se găsesc în natură cu proprietăți diferite (culoare, consistență, miros), secretate de către organism la exterior sau pot rămâne în celule.

Acești produși de secreție sunt:

- latexul

- nectar

- rășini

- gume

- mucilagii

- uleiuri volatile

- parfumuri

- balsamuri

- tanin

- alcaloizi

- enzime.

Vom discuta acum despre câteva plante și ceea ce secretă fiecare:

- Hevea brasiliensis (arborele de cauciuc) - secretă latex. Acesta este utilizat în producerea de cauciuc natural. Alte plante care secretă latex (suc lăptos) sunt păpădia/rostopasca.

- Rosa centrifolia (trandafirul sălbatic) - secretă un ulei volatil, frumos mirositor. Aceste uleiuri sunt folosite în industria cosmetică (în special în industria parfumurilor). Alte plante cu secreție de ulei volatil sunt: lăcrămioara, panseluța.

- Abies Alba (bradul) - secretă rășina de bradă. Rășina poate fi extrasă din mai multe tipuri de conifere. Principala utilizare a rășinei de brad este cea medicală, fiind prezentă în medicamente, suplimente alimentare, creme etc.

- plante melifere (care produc nectar) - acesta este un lichid dulce, consumat de insecte, care mai apoi vor participa la polenizare.

- plante carnivore - secretă enzime. Acestea sunt utilizate în digerarea corupurilor insectelor cu care se „hrănesc”.

Alte întrebări interesante