Limba română, întrebare adresată de valeriacroitor, 8 ani în urmă

Ce informație oferă prețul pentru consumator și producător?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lorenamaria1720
1

Răspuns:

Pt producator pretul reprezintă valoarea produsului iar pt consumator pretul reprezinta calitatea produsului.

Răspuns de DaianaO
1

Răspuns:

Explicație:

Nu știu exact la ce se referă întrebarea ta, însă hai să împărtășim câteva opinii referitoare la preț.

Dacă avem în vedere prețul de piață, definiția clasică a prețului spune că acesta reprezintă suma de bani pe care cumpărătorul o dă vânzătorului în schimbul unui bun sau al unui serviciu.

Din punctul meu de vedere, prețul reprezintă suma de bani pe care o cedează consumatorul pentru a-și satisface nevoile prin intermediul bunurilor și serviciilor de pe piață. Practic, consumatorul plătește pentru utilitate și satisfacție. El va fi dispus să plătească mai mult dacă satisfacția resimțită este mai mare. De exemplu, un consumator va fi dispus să plătească și de 3 ori prețul unei sticle de apă, dacă acesta se află în deșert, însetat, într-o zonă din care nu își poate procura bunurile de care are nevoie pentru satisfacerea nevoilor (nevoile pot fi de bază sau nu, avem în vedere și piramida lui Maslow pentru acestea).

Pentru consumator, prețul este un indicator al nivelului de calitate. Se presupune că un produs este mai scump din cauza costului de producție ridicat generat de utilizarea resurselor de înaltă calitate. Bineînțeles, putem avea în vedere și disponibilitatea materiilor prime și a materialelor pe piață (de aceea diferă prețul unui litru de benzină în diferite colțuri ale lumii).

Pentru producătorul care își cunoaște costul de producție, prețul va fi interpretat prin câștigul pe care îl obțin vânzătorii. Dacă fabrica a produs un articol de îmbrăcăminte la 20 lei (cost de producție), iar mai apoi îl identifică pe piață la prețul de vânzare de 500 lei, este de la sine înțeles că produsul a fost supraevaluat în vederea obținerii unor câștiguri superficiale și substanțiale.

Sper că ți-am fost oarecum de folos. Mult succes!

Alte întrebări interesante