Geografie, întrebare adresată de tudormusteata1, 9 ani în urmă

Ce informatii stiti despre formele de relief ale tarii ?


dariascoala: inca mai scrii?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariascoala
91


campia- este notata cu galben, zonele de deal sunt preferate de catre locuitori pentru ca acolo sa pot cultiva cu usurinta legume si fructe.

dealul-este notat cu verde, zonele de deal sunt preferate de catre locuitori, ier acolo temperatura este constanta.

muntele-este notat cu maro, zonele muntoase nu sunt preferabile de catre locuitori pentru ca majoritatea populatiei traieste la sub 200m, acolo nu se poate practica agricultura, nu exista prea multa vegetatie, iar aerul este foarte rarifiat. Acolo sunt temperature extreme.

In total aceste forme de relief nu acopera pe pamant la fel de mult suprafata cum ocupa oceanul.


dariascoala: sper sa te fi ajutat
Răspuns de Endi
64
    Forma de relief reprezinta infatisarea concreta a sufrafetei terestre, pentru intinderi mici si mijlocii, cu o anumita omogenitate a aspectului, a alcatuirii geologice si a factorilor modelarii care au determinat-o. Sau mai pe scurt reprezinta totalitatea asperitatilor scoartei terestre, fiind rezultatul interactiunii agentilor geografici interni si externi.
   Tara noastra prezinta toate formele de relief:
   -Campiile;
   -Dealurile;
   -Podisurile;
   -Muntii.
 
  1.Campiile cuprind portiunile situate intre 0 si 200 m (pe alocuri chiar mai mult ). Aceasta este o forma de relief majora, neteda , sau usor ondulata. Ex: Campia Moldovei, Campia Romaniei si Campia de Vest.
  2.Dealul este o forma de relief majora cu inaltimi cuprinse intre  300 si  1000 m, avand aspect  de culmi alungite sau cupole rotunjite. Ex: Dealurile de Vest.
  3.Podisurile sunt reprezentate  de formele de relief cu altitudini absolute de peste 200 m si cu un aspect de platou ,formata de interfluvii largi , despartite de vai adanci. Ex: Podisul Moldovei; Podisul Dobrogei; Podisul Getic.
  4.Muntii cuprind toate inaltimile mai mari de peste 800 m . Pe cele mai mari intinderi muntii sunt mici ,sub 1200m si mijlocii , intre 1200-1800m ,iar pe suprafete reduse ,apar muntii inalti , cu peste 2000 m. Cel mai mare munte din tara se afla in M-tii Fagaras in Varful Moldoveanu -2544 m . Alte exemple de muntii: M-tii Calimani ; M-ti Vrancei ; M-tii Rodnei etc.
 
 
Alte întrebări interesante