Istorie, întrebare adresată de smau, 9 ani în urmă

Ce inseamna aceste cuvinte: protectorat ,autonomie,echilibru european.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iasminatugui
37
protectorat- Formă de dependență politică a unui stat fața de altul în virtutea unei convenții conform căreia statul protector conduce politica externă a statului protejat, acesta păstrându-și autonomia internă; conducere exercitată de statul protector, Teritoriu sau țară caracterizate printr-o astfel de formă de dependență.

autonomie-
Condiție a indivizilor, colectivităților și instituțiilor care se bucură de o anumită independență în raport cu autoritatea exterioară sau centrală. 2. Drept al unor subdiviziuni teritoriale ale unui stat de a se administra sau guverna prin organe proprii. 3. Distanță maximă până la care se poate deplasa un avion, o navă, un vehicul, fără a avea nevoie să se aprovizioneze cu combustibil.

echilibru european-
Principiul politic de echilibru al fortelor apare odata cu desavarsirea procesului de centralizare a statelor din Europa occidentala, odata cu crearea premiselor aparitiei statelor moderne. Acest principiu de echilibru al fortelor i-a nastere din nevoia afirmarii tendintelor monarhilor de a-si extinde autoritatea si teritoriul in afara. Acesta consta intr-un sistem de aliante prin care se urmarea impiedicarea expansiunii unui stat in detrimentul altuia. Astfel ca, in momentul in care un stat se dovedea periculos prin modul de abordare al politicii sale externe, acestea din urma se coalizau, pentru a ii opune rezistenta, in acest fel statul respectiv era impiedicat sa triumfe. 

smau: Merci :)
Răspuns de dianadavid1978
9
protectorat....forma de dependenta instituita printr-un tratat ,prin care statul  "protejat"transfera statului "protectorëlemente ale suveranitatii sale politice
autonomie.....1/libertatea de a se guverna ,de a se conduce  dupa legi propii
                    2/situatia celui ce dispune liber de propria vointa
echilibru........1/stare a unui corp supus actiunii unor forte sau efecte care se compenseaza,stare de repaus a unui corp
                    2/proportie,raport just intre lucruri opuse
                    3/stare de liniste ,de calm,de armonie,de stabilitate sufleteasca
european......1/persoana care face parte din populatia Europei
                    2/care apartine Europei sau europenilor ,privitor la Europa ori la europeni


smau: Merci :)
dianadavid1978: cu placere :-)
Alte întrebări interesante