Studii sociale, întrebare adresată de aruncuteanu, 8 ani în urmă

Ce inseamna afirmatia ,, Bataia e rupta din rai" ?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GiurcaS
64

Răspuns:

Se refera la faptul ca unii oameni cred ca singurul mod eficient de a educa un copil este prin violenta. Conceptul de baza: "Daca ii e frica, te asculta.". Cu toate acestea intr-o buna zi n-o sa-i mai fie frica...

Răspuns de nilincuta
26

Răspuns:

Bataia e rupta din rai." Cat de cunoscut ne este acest cuvant! Cu toate acestea, imi vine insa in minte urmatoarea intrebarea: Oare chiar e rupta din rai bataia, caci ce legatura are bataia cu raiul?

Cu toate acestea, e posibil sa existe o legatura intre bataie si rai.

Mai inainte insa, este de trebuinta a defini foarte bine notiunea numita "bataie". Cand spunem "bataie", nu ne referim aici la chinuri trupesti epuizante, ori la maltratari corporale lipsite de orice umanitate. De asemenea, "bataia" amintita aici nu izvoraste nici din ura, nici din manie, nici nu este sustinuta de o sete de violenta.

"Bataia cea buna", despre care voi aminti in cele ce urmeaza, este numita "buna" prin faptul ca ea se aplica din dragoste, la vreme potrivita si cu mult discernamant (cu intelepciune, iar nu din istinct).

Am auzit spunandu-se ca "din dragoste nu poate izvora bataia", insa ce a facut Dumnezeu cand Adam si Eva au incalcat porunca, in rai fiind? Oare nu i-a pedepsit, alungadu-i din rai si pedepsindu-i a se osteni pe pamant, in nenumarate nevointe? Ba da. Deci, dupa cum la Dumnezeu nu poate exista rautate, vedem ca nu din rautate, ci din iubire i-a pedepsit Domnul pe cei dintai oameni, spre inteleptire si indreptare, ca sa nu se inmulteasca raul. Iar "bataia cea buna" este o forma de pedepsire.

Bataia a aparut astfel atunci cand omul "s-a rupt din rai". Cand a gresit, spre a nu se adanci si mai mult in greseli, omul a fost pedepsit. Bataia nu are nici o legatura cu vietuirea in rai, insa dupa caderea lui Adam din rai si pana la sfarsitul lumii, aceasta isi gaseste locul ei in lume, atata timp cat nu ajunge unealta a diavolului, lucratoare prin patimilor oamenilor.

"Bataia", inteleasa deci ca act degradant, prin care un om produce deliberat dureri fizice unui alt semen de-al sau, fie el copil sau adult, umilindu-l si atat, este de fapt o lucrare diavoleasca, manifestand mandria, egoismul si rautatea celui care bate. Nu vom vorbi insa acum despre aceasta.

Am luat mai multe informații de pe net

Alte întrebări interesante