Ce inseamna cand o solutie este saturata sau nesaturata?? care este diferenta ??
Răspunsuri la întrebare
Noțiunile de „soluție saturată” și „soluție nesaturată” implică cunoașterea termenului de „concentrație procentuală”.
· Concentrația procentuală reprezintă conținutul (exprimat în procente de masă) de substanță dizolvată într-un solvent adecvat pentru a obține o soluție de concentrație C.
· Exprimarea concentrației procentuale se face cu ajutorul formulei: , unde:
md - masa de substanță dizolvată (masa dizolvatului)
ms - masa soluției [ms = md + m(apă), dacă nu se specifică alt solvent]
· O soluție saturată (concentrată) este o soluție care are concentrația maximă, în care cantitatea de substanță dizolvată (md) la o anumită temperatură este maximă (cu alte cuvinte, s-a dizolvat tot).
Exemplu de soluție saturată: o soluție bazică de NaOH, de concentrație 40%, cu masa ms = 100g în care s-au dizolvat md = 40g NaOH, iar m(apă) = 100-40 = 60g
· O soluție nesaturată (diluată) este o soluție în care cantitatea de substanță dizolvată (md) la o anumită temperatură nu este cea maximă (cu alte cuvinte, se mai poate dizolva).
Exemplu de soluție nesaturată: o soluție acidă de HCl de concentrație C=10%, cu masa ms = 50g, în care s-au dizolvat md = 5g HCl, iar m(apă) = 50-5 = 45g
Obs.:
(1) există și soluții suprasaturate (supraconcentrate), a căror concentrație este peste valoarea maximă, adică cantitatea de substanță dizolvată (md) la o anumită temperatură este cu mult peste cea maximă (cu alte cuvinte, s-a adăugat în exces la dizolvare).
(2) cantitatea de substanță dizolvată variază cu temperatura soluției.
(3) la descrierea nivelului de saturație a unei soluții se ține cont și de solubilitatea dizolvatului în solventul ales (de aceea nu există concentrație de 100%).
Succes!