Limba română, întrebare adresată de Hinata, 9 ani în urmă

ce inseamna comunicarea paraverbala ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
13

Ce înseamnă comunicare paraverbală?

Comunicarea paraverbală înseamnă îmbogățirea sau chiar schimbarea sensului unui mesaj prin elemente care țin de modul în care pronunțăm cuvintele și enunțurile: intonația, volumul vocii, tonul, accentul, dicția, pauzele.

Prin aceste elemente se transmite „mesajul din spatele cuvintelor”, putându-se chiar schimba sensul cuvintelor pronunțate. De exemplu „da, sigur” pronunțate în așa fel încât să înseamne „nu, niciodată”.

Care sunt elementele comunicării paraverbale?

volumul vocii – cât de tare se aude glasul vorbitorului: un volum ridicat arată o poziție dominantă sau entuziasm, pe când un volum foarte scăzut arată o poziție umilă sau plictiseală; un volumul normal denotă un raport de egalitate între vorbitori

tonul – o voce ascuțită (sunete înalte) poate exprima nervozitate sau nesiguranță, iar o voce gravă (sunete joase) poate exprima tristețe sau hotărâre

intonația – glasul se ridică și se coboară în timpul vorbirii, putând exprima diverse emoții sau chiar sensul enunțurilor (interogații, afirmații, exclamații)

accentul – se pronunță mai tare anumite silabe, aducând în atenție anumite cuvinte, esențiale pentru înțelegerea mesajului

viteza și ritmul vorbirii – discursul poate fi lent și monoton, exprimând plictiseală ori dezinteres, sau rapid și sacadat, exprimând o urgență ori un entuziasm deosebit

dicția – claritatea cu care se pronunță cuvintele: o dicție deficitară face mesajul greu sau chiar imposibil de înțeles

pauzele – scurtele tăceri pot transmite diverse emoții: uimire, tristețe, atenție, precauție, indignare etc.

Unde întâlnim comunicare paraverbală?

Comunicare paraverbală este dependentă de comunicarea verbală, neputând exista decât concomitent cu aceasta. Comunicarea paraverbală este una din cele trei componente ale unui proces de comunicare eficientă, alături de componenta verbală și de cea non-verbală.

Nu putem regăsi o comunicare paraverbală într-un text scris. Într-o operă literară, mai ales într-un text liric, talentul autorului se manifestă tocmai prin puterea sa de a exprima emoții doar cu ajutorul cuvintelor. Într-un text dramatic, indicațiile scenice (didascaliile) suplinesc într-o mică măsură comunicarea paraverbală, atunci când dau informații despre cum ar trebui rostite anumite replici.

Ce rol are comunicarea paraverbală?

Comunicarea paraverbală întregește mesajul conținut în cuvinte, aducând în principal informații despre emoțiile pe care vorbitorul le simte sau pe care vrea să le transmită.

Cunoscând foarte bine rolul acestor elemente, putem nu numai înțelege mai bine un vorbitor, dar putem și influența un auditoriu, de la a-l menține atent pe toată durata discursului până la a-l convinge de ideile pe care le susținem.

Studiile au arătat că, într-o comunicare orală directă, mesajul este transmis în proporție de 38% prin elemente paraverbale. Doar 7% este transmis prin elemente verbale (cuvintele), restul de 55% fiind transmis prin elemente non-verbale (gesturi, mimică, ținută, atitudine ș.a.).

Alte întrebări interesante