ce înseamnă recombinare genetica medeliana și care sunt posibilele combinații genetice
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
*recombinare genetica mendeliana
Genele sunt transferate ca unități separate și distincte de la o generație la alta. Cei doi membri (alele) ale unei perechi de gene, una pe fiecare dintre cromozomii împerecheați, separați în timpul formării celulelor sexuale de către un organism părinte. Jumătate din celulele sexuale vor avea o formă a genei, jumătate din cealaltă formă; descendenții care rezultă din aceste celule sexuale vor reflecta proporțiile. Alelele unei perechi de gene situate pe o pereche de cromozomi sunt moștenite independent de alelele unei perechi de gene situate pe o altă pereche de cromozomi.
Câte combinații de ADN poate încorpora un om? Numărul este infinit. Recombinarea este observată și în mitoză , dar nu apare la fel de des ca în meioză. Recombinare omologă (generală): apare între moleculele de ADN cu secvențe similare. Celulele noastre efectuează recombinare generală în timpul meiozei. Recombinare neomologă (nelegitimă): Din nou, numele se explică de la sine. Acest tip apare între moleculele de ADN care nu sunt neapărat similare. Adesea, va exista un grad de asemănare între secvențe, dar nu este la fel de evident precum ar fi în recombinările omoloage. Recombinarea mitotică: Acest lucru nu se întâmplă de fapt în timpul mitozei, ci în timpul interfazei, care este faza de repaus între diviziunile mitotice. Procesul este similar cu cel din recombinarea meiotică și are posibilele sale avantaje, dar este de obicei dăunător și poate duce la apariția tumorilor. Acest tip de recombinare este crescut atunci când celulele sunt expuse la radiații.
Explicatie:
Moștenirea mendeliană, numită și mendelism, principiile ereditate formulate de botanistul Gregor Mendel. Aceste principii compun ceea ce este cunoscut ca sistemul de moștenire a particulelor de către unități sau gene. Descoperirea ulterioară a cromozomilor ca purtători de unități genetice a susținut cele două legi de bază ale lui Mendel, cunoscute sub numele de legea segregării și legea sortimentului independent.