Ce înseamnă sternocleidomastoidian?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Mușchiul sternocleidomastoidian (în latină Musculus sternocleidomastoideus) este un mușchi pereche lung, situat în partea anterioară și laterală a regiunii cervicale și fixat cu capătul proximal de apofiza mastoidă și cu capătul distal de stern și de clavicule.
Prin contracția unilaterală a mușchiului sternocleidomastoidian este determinată flectarea și înclinarea laterală a capului.
Este situat pe partea laterala, formand un relief specific
Din punct de vedere topografic, face parte din regiunea sternocleidomastoida si prin marginile sale contribuie la delimitarea regiunilor anterioara si posterioare ale gatului.
Muschiul are doua origini: originea sternala si originea claviculara. Partea cu originea sternala se fixeaza pe fata anterioara a manubriului sternal, printr-un tendon puternic al carui fibre se incruciseaza cu cele de pe partea opusa. Deasupra articulatiei sternoclaviculare, tendonul se continua cu un corp muscular, cu directie oblica, care se insera pe marginea anterioara a procesului mastoid si pe extremitatea laterala a liniei nucale superioare. Despre originea claviculara stim ca dispune de unele fibre care se alatura celor din parte sternala, avand aceeasi directie si insertie terminala. Restul fibrelor au directie aproape verticala si trec pe fata profunda a partii sternale, inserandu-se pe marginea anterioara, varful si fata laterala a procesului mastoidian
Muschiul este invelit de o teaca fibroasa , rezultata din dedublararea unei lame superficiale a fasciei cervicale. Superficial in partea lui superioara, este acoperit de tesutul subcutanat si de piele, iar in partea inferioara lui, de muschiul platysma. Intre cei doi muschi se afla majoritatea ramurilor subcutanate ale plexului cervical si vena jugulara externa.