Matematică, întrebare adresată de GoodPro655, 9 ani în urmă

Ce inseamna un nr. rational si irational

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de esteramirza25
14
Numerele rationale (Q) sunt cele naturale,intregi,fractiile si fractiile zecimale finite sau periodice (numerele cu virgula)
Numere irationale (I) sunt cele care nu sunt rationale,adica care au partea zecimala infinita si neperiodica (adica dupa virgula nu sunt cifre care sa se repete ,dar e un sir infinit de cifre) In fine,de obicei numere irationale sunt radicalii din numere care nu sunt patrate perfecte. exemple de nr. irationale: 1,2343534364434....(nu are perioada) √2 √3 √15 π si multe altele.
Numerele rationale impreuna cu cele irationale formeaza multimea numerelor reale.Orice numar intalnit prin culegeri,manuale,etc. este numar real.
Răspuns de andreeea25
4
În matematică, un număr irațional este un număr real care nu se poate exprima ca raportul a două numere întregi. numerele reale care se pot exprima ca raportul dintre doi întregi se numesc numere raționale.

În matematică, un număr rațional o fracție) este un număr real care se poate exprima drept raportul a două numere întregi, de obicei scris sub formă de fracție ordinară:  \frac{a}{b} unde b≠0
Alte întrebări interesante