Ce înţelegem prin situaţie raţională şi prin situaţie emoţională de comunicare?
Care ar fi locul raţiunii şi locul emoţiilor în comunicare?
Care factori îl determină pe interlocutor să judece raţional sau, dimpotrivă, să dea frâu liber emoţiilor într-o comunicare?
Descrie tipul de interlocutor raţional/emoţional şi expune punctul de vedere asupra calităţilor şi neajunsurilor acestuia.
5.În ce mod putem accentua sau diminua implicaţia noastră în ceea ce spunem? Demonstraţi prin exemple afirmaţiile.
6.Ce este un conflict de comunicare?
7. Care sunt cauzele cele mai frecvente ale conflictelor de comunicare?
8.Descrieţi o situaţie in care au apărut conflicte de comunicare, analizaţi-o şi propuneţi soluţii de aplanare a conflictelor.
Răspunsuri la întrebare
1. Ce înţelegem prin situaţie raţională şi prin situaţie emoţională de comunicare?
Intr-o relatie de comunicare, o discutie rationala are loc atunci cand ambele parti trateaza subiectul discutiei exclusiv prin prisma convingerilor si experientelor personale, iar o discutie are caracter emotional atunci cand ambele parti argumenteaza pe baza propriilor reactii afective.
2. Care ar fi locul raţiunii şi locul emoţiilor în comunicare?
Ratiunea este fundamentul transmiterii unui mesaj ancorat in argumente logice si obiective care poate constitui obiectul unei discutii bazate pe adevar, iar emotiile insotesc un mesaj subiectiv, bazat preponderent pe intuitia si starea afectiva a individului, ce sunt imperative in relatiile interpersonale.
5. În ce mod putem accentua sau diminua implicaţia noastră în ceea ce spunem? Demonstraţi prin exemple afirmaţiile.
Implicatia fiecaruia poate fi antrenata cu precadere de interesul fata de subiectul discutiei. Daca partile implicate manifesta impreuna o pasiune pentru masini, de pilda, cei doi vor evoca propriile experiente si cunostinte despre acestea in mod egal. In schimb, daca una dintre parti nu impartaseste aceeasi pasiune, implicatia in discutie se va diminua si dialogul se va transforma progresiv in monolog.
6. Ce este un conflict de comunicare?
Un conflict de comunicare este o situatie de dezacord intre partile implicate, respectiv un ansamblu de idei aflate in contradictoriu referitoare la subiectul dezbaterii.
7. Care sunt cauzele cele mai frecvente ale conflictelor de comunicare?
Polemicile sunt cauzate preponderent de lipsa de empatie dintre interlocutor si emitator. Atunci cand partile aflate in dezbatere nu au rabdarea suficienta de a-si asculta reciproc punctul de vedere, nu va exista nici capacitatea de intelegere. Un alt motiv poate fi dorinta de afirmare cauzata de un complex de superioritate sau starea de spirit a persoanei respective.