Studii sociale, întrebare adresată de andra6926, 8 ani în urmă

Ce intelegeti prin regim monarhic si republican.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de wwionutww
3
Monarhia este un sistem politic în care puterea este simbolizată de o singură persoană numită monarh (rege, împărat, principe, duce, etc.). A fost o formă de guvernământ obișnuită în întreaga lume în perioadele antică și medievală.

Regula eredității este adesea obișnuită însă monarhiile elective sunt considerate, de asemenea, monarhii (Papa, suveranul Vaticanului este ales de către Colegiul Cardinalilor) iar unele state au conducători ereditari însă sunt considerate republici (cum ar fi Marele Consiliu de Șefi în Fiji).

Monarhia poate fi de mai multe tipuri: constituțională, absolută, electivă.

În zilele noastre, 44 de țări din întreaga lume au ca șef de stat un monarh iar 16 din Commonwealth o recunosc pe regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit drept șef al statului lor.

Cuvântul republică derivă din termenul latin res publica, însemnând „lucru public”. Republica este o formă de organizare statală (sau formă de stat) în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp. Acest termen, aidoma termenului echivalent politeia, din limba greacă, se referă la organizarea politică a societății în sens larg. Modul în care autorii clasici l-au folosit (spre exemplu, în Republica lui Platon) nu trebuie să fie considerat referință la un tip anume de instituție politică. Republica în antichitate nu reprezenta altceva decât interesul pentru comunitate, pentru polis, pentru oraș.

Aristotel a formulat o distincție clară între trei forme de guvernământ: monarhia, aristocrația și democrația. În principiu, niciuna dintre aceste forme de guvernământ nu este incompatibilă cu republica. Republicile nu sunt în mod obligatoriu și democrații. Spre exemplu, în antichitate, în Republica Romană, cetățenia era negată sclavilor și femeilor. Alt exemplu este Republica Venețiană, o oligarhie, în care poporul era exclus de la guvernare, dar unde șeful statului era ales printr-un sistem de vot complex și tras la sorți între reprezentanții nobilimii.

Pe de altă parte, democrația nu este în mod necesar și republică. Un exemplu în acest sens este Marea Britanie, care, deși este stat democratic, nu este republică, ci „monarhie constituțională”, cu parlament ales direct de cetățeni. Șeful statului este monarhul ereditar.

De-a lungul secolelor, republica s-a delineat din ce în ce mai mult ca „guvern al poporului”, ca sistem instituțional în care șefii de stat nu mai sunt aleși pe cale ereditară. Monarhia a devenit, practic, un antonim pentru republică.
Alte întrebări interesante