Fizică, întrebare adresată de scerbinc, 9 ani în urmă

Ce lichid trebuie sa turnam in doua vase pentru ca in unul sa se scufunde o bucata de gheata, iar in altul sa pluteasca o bila de otel? Ajutatima Va Rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
14

Un obiect se scufunda intr-un lichid atunci cand densitatea sa este mai mare decat a lichidului si pluteste atunci cand densitatea sa este mai mica.

Densitatea  este raportul dintre masa obiectului si volumul sau.

Vapoarele - desi facute din otel - densitate aprox 8 000 kg/m³- au, pe total o densitate mai mica decat a apei datorita spatiilor goale din interior. !!!

Pentru a rezolva problema, trebuie sa ne documentam, cautand valorile densitatilor in tabele. Densitatea ghetii este de aproximativ 0,9 g / cm³, a otelului e mai greu de aflat, fiindca sunt multe tipuri de otel, dar vom considera o medie, 8 g / cm³.

Pentru primul caz, trebuie sa folosim un lichid cu densitate mai mica decat 0,9 g / cm³, astfel incat sa se  scufunde gheata in el.

Cautam in tabele si gasim benzina = 0,75 g / m³.

Bucata de gheata se va scufunda in benzina, deoarece 0,9 g/cm³ este mai mare decat 0,75 g / cm³.

Pentru ca bila de otel sa pluteasca, este nevoie de un lichid cu densitate foarte mare, peste 8 g/cm³. Cautam in tabele si gasim mercur, densitate = 13,6 g /cm³. Avand in vedere toxicitatea mercurului, nu este un experiment de incercat fara conditii de protectie deosebite, dar in mod sigur o bila de otel nu se va scufunda in mercur nici daca apasam pe ea..

Alte întrebări interesante