Geografie, întrebare adresată de aaaaaaaawew, 9 ani în urmă

ce numim umiditate relativa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mary150
0
Aerul contine aburi de apa. Cu cat este mai cald aerul, cu atat mai multi aburi poate contine. La o temperatura de 0 C, aerul poate mentine doar 4,84 g/m3 dar la 50 C poate mentine deja 83,0 g/m3. In amandoua cazuri aerul este saturat.
Umiditatea relativa a aerului, RH, este relatia proportionala dintre umiditatea momentana la o temperatura anume si umiditate maxima posibila la aceeasi temperatura . Cu un RH de 50%, aerul contine jumatate din umiditatea posibila la acesta temperatura. Cu un RH de 100% aerul este complet saturat cu aburi de apa. RH-ul nu poate depasi 100% deoarece surplusul se elimina prin forma condensului sau a cetii. Cu scaderea temperaturii capacitatea de a mentine aburi de apa scade si surplusul se va transforma in apa lichida – temperatura a atins punctul de roua si condensarea apare. Daca aerul intra in contact cu suprafete cu temperaturi sub punctul de roua, aburii de apa vor condensa pe aceasta.

Intr-o cladire sunt multe suprafete care pot avea temperaturi sub punctul de roua – pereti exteriori sau conducte/tevi de apa rece. Condensarea acestor elemente poate cauza pagube severe cladirilor si ocupantilor acestora – mucegai, rugina, deformarea materialelor etc.
Alte întrebări interesante