Limba română, întrebare adresată de catwhite1103, 9 ani în urmă

Ce poezie seamănă cu "Izvorul nopții" de Lucian Blaga.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
41
Poezia ,,Izvorul Noptii,, de Lucian Blaga seamana cu poezia ,,Emotie de Toamna,, de Nichita Stanescu si ,,Lacul ,, de Mihai Eminescu deoarece tema  poezilor este inefabilul iubirii, teama ca poate disparea. Titlurile fiind metafore sugestive -  o stare a eului liric -  sau anotimpul - sfarsitul. Titurile metafore prin care eul liric isi poate exprima teamerile profunde pentru iubirile  pe care de disparitie. In poezia ,,Lacul,, fiinta iubita este vazuta ca un vis - proiectie imaginara. Asa cum reiese din strofa a treia ,,ea,, - simbol ideal si nu o realitate. Fiind ,,el,, - lacul si ,,ea,, - fiinta iubita ireala.
Poeziile prezinta imbinarii la planul cosmin - la cel terestru ,,lacul,, ,,codrilor,, ,,luna,, dezvolta o participare. 


PepsiCola95: si tu ai gresit
PepsiCola95: la lacul , eul liric nu e lacul
PepsiCola95: cand ai scris el - lacul
Utilizator anonim: Eu n-am gresit!!! Trebuie sa argumentezi de ce poezia seamana cu celelalte. Eul liric apare in ipostaza - tanarul indragostit adica cel care asteapta cu emotie fiinta iubita care este ireala la fel ca ,,el,,!! ,,el,, se refera la lac. Eul liric apare in text prin alte marcii cum ar fi ,,trec,, ,,sufar,, ,,sa sarim,, etc..
PepsiCola95: lacul reprezinta singurul lucru care ii confera alinare euui liric dupa ce intelege contrastul dintre fantezie si realitate
PepsiCola95: el - nu se referea la lac
Utilizator anonim: deci....lasa = ))
Alte întrebări interesante