Chimie, întrebare adresată de Pollux, 8 ani în urmă

Ce procent de sulf are gutaperca? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BigBau
1

In primul rand gutaperca nu are sulf. Gutaperca este este izomerul geometric trans al izoprenului, care nu prezinta elasticitate. Izoprenul este o alcadiena, adica o hidrocarbura, deci contine numai hidrogen si carbon, legate prin legaturi simple sau duble. Din izopren prin polimerizare se obtine cauciucul poliizoprenic.  Izoprenul arata asa:

CH2=C(CH3)-CH=CH2

Gutaperca deci ar arata cam asa, fiind izomer trans al izoprenului:

CH2                H

          C=C

H                    CH2

 


Pollux: Ah, am înțeles. Mulțumesc!
BigBau: Tu probabil te referi la procesul de vulcanizare al cauciucului natural. Cauciucul natural este un compus poliizoprenic cu configuratia CIS. Deci gutaperca nu intra in cauciucul natural caci dupa cum am spus nici nu prezinta elasticitate. Pentru vulcanizarea cauciucului intr-adevar se foloseste sulf, iar cauciucul natural are gradul de polimerizare in jur de 5000.
BigBau: Ca un exemplu practic, daca folosesti in jur de 30% pentru vulcanizarea cauciucului natural rezulta un produs rigid, cu rezistenta mecanica, respectiv ebonita folosit in electrotehnica.
Pollux: Aveam de facut un exercițiu cu ,,Adevărat/Fals" si zicea la un subpunct ,,Cauciucul cu 30% sulf se numește gutapercă" si nu stiam daca e adevărat sau fals...
Pollux: Mersi mult pentru explicații!
BigBau: Da, este fals. Ti-am dat si raspunsul. Este ebonita.
Alte întrebări interesante