Ce putem face cu ajutorul masinilor virtuale? Cum le cream? +cateva informatii/lucruri interesante despre ele!!! urgent!!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
► Utilizari ale masinilor virtuale:
- Se pot folosi in scop didactic pentru a studia particularitati si modul de functionare a diferitelor sisteme de operare, precum si a modului in care diferite sisteme interactioneaza in retea.
- Putem avea mai multe sisteme active la un moment pe un singur computer gazda. Daca dorim sa trecem de pe sistemul de operare Windows pe Linux pentru a executa un task care e mai usor de facut acolo nu e nevoie sa repornim computerul, putem avea ambele sisteme active simultan.
- Teste - putem testa functionalitatea unei aplicatii pe alte sisteme. Putem vedea cum programul se comporta pe un sistem pe care nu a mai fost instalat pana atunci, putem incerca operatii care ar putea fi periculoase pe sistemul principal.
- In domeniul enterprise pot fi folosite pentru a avea mai multe servere virtuale separate pe acelasi dispozitiv fizic, asigurand astfel flexibilitate si un cost redus.
- Masinile virtuale au rol esential in tehnologia cloud.
► Cum se creaza o masina virtuala ?
Pentru a crea masini virtuale avem nevoie de un software special numit "Hypervisor" care se ocupa cu gestionarea si monitorizarea masinilor virtuale. Programe populare de acest tip sunt VMWare Workstation, VirtualBox.
Pentru crearea unei masini virtuale pasii depind de software-ul ales, dar in general :
- Deschidem softul hypervisor
- Alegem optiunea de a crea o masina virtuala noua, intoducem setarile hardware si resursele pe care le dorim pentru noua masina virtuala.
- Instalam un sistem de operare pe masina virtuala. Pasii sunt aproape identici ca si cand am instala sistemul de operare pe un dispozitiv fizic. De regula "instalatorul" pentru sistemul de operare se afla intr-un fisier de tip ISO.
- Efectuam operatiile necesare dupa instalare (configuram dispozitive, repornim masina virtuala)
- Instalam programele de care avem nevoie pe noua masina virtuala.
► Informatii interesante :
- In noile versiuni de Windows avem "Windows Sandbox", care e o masina virtuala cu sistemul de operare Windows. Poate fi folosit pentru a testa daca unele fisiere/programe sunt sigure (desi trebuie sa fim atenti, nu ofera protectie completa) sau putem testa functionalitati ale aplicatiei noastre.
- Windows pune la dispozitie o modalitate prin care putem folosi terminalul Linux pe Windows, prin WSL.
- Pentru a avea performanta buna in masini virtuale ar fi bine sa activam optiunea Hyper-V (sau echivalentul acesteia pentru configuratia ta, daca exista)
- Exista programe tip Hypervisor care inlocuiesc sistemul de operare gazda. Sunt folosite in mediu Enterprise datorita performantei si a securitatii sporite.
Alte întrebări interesante
Limba rusă,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă