Informatică, întrebare adresată de elenabudulan7, 8 ani în urmă

ce reprezinta extensia unui fisier

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreidiaconescu18
10

Intrebare destul de complexa pentru care ar trebui sa iti las link dar cum politica brainly Romania(asta numa la noi e asa) nu ma lasa, o sa iti raspund asa in mare.

Extensia unui fisier ajuta OS sa decida cu ce ar trebui sa deschida acel fisier(mai bine zis cum sa interpreteze acei bytes de pe hdd).

Sa luam un exemplu banal:

Avem o poza cu extensia .jpeg. Poza in sine este stocata pe disk ca si un sir de bytes. Pentru ca tu sa vezi imaginea pe monitor ea trebuie decodata(transformam acel sir de bytes in informatie vizuala) si pentru asta avem nevoie de un set de reguli. Avem extensia .jpeg si de aici programul cu care vrem sa deschidem poza stim ca bytes sunt impartiti in header si body. Formatul asta are un anumit tip de header(daca programul nostru stie formatul respectiv atunci va stii sa citeasca headerul). Din header putem afla diferite informatii despre rata de compresie, numarul de canale de culoare, tipul lor, etc. Pe baza acestor informatii din header, informatia din body este decodata si ne este afisata(poza propriu zisa). Tu ca utilizator nu observi pasii pe care ii face in spate pentru ca totul se intampla foarte rapid.


Sa mai luam un exemplu ceva mai complex: Eu sunt producator de software si fac o aplicatie care iti permite sa editezi filme. Aplicatia mea permite sa salvez proiectul la care tu lucrezi(prusupun ca ai incarcat videouri si muzica dar nu ai terminat inainte sa exporti) si salvezi intr-o extensie pe care eu ti-o furnizez. Daca tu incerci sa deschizi fisierul respectiv cu alt program decat cel facut de mine nu o sa poti daca extensia pe care o folosesc eu e proprietara si nimeni nu stie cum codez informatia.

Daca mai ai nelamuriri, astept intrebari .


Alte întrebări interesante