Biologie, întrebare adresată de valintin, 9 ani în urmă

ce reprezinta pla,imii sistemul circulator si organele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lorybella
3
Plămânul este un organ pereche situat în cavitatea toracică, un organ fibro-elastic capabil să îţi modifice volumul în timpul respiraţiei (inspir şi expir). Greutatea unui plămân variază între 800 şi 1.000 de grame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sânge. Plămânul este format din peste 30 de tipuri diferite de celule. Traheea şi bronhiile mari sunt tapetate de un strat mucos ce conţine mai multe tipuri de celule: celule ciliate – asigură deplasarea mucusului, celule caliciforme – secretă mucusul, celule bazale – au rol în regenerare şi celule neuro-ectodermice – asigură funcţia secretorie a plămânilor. În corion (stratul profund situat sub mucoasă) se găsesc celule implicate în procesele de apărare – limfocite, mastocite, eozinofile sau neutrofile. Bronhiolele respiratorii şi canalele terminale (ultimele ramificaţii ale arborelui bronşic, se deschid în sacii alveolari) conţin celule Clara – secretă surfactant şi mucus.
Sistemul circulator este cel ce realizeaza miscarea sangelui prin intreg organismul. Inima si vasele sanguine sunt cele mai improtante componente ale sistemului circulator. Fiecare bataie impinge sangele in vasele de sange ce transporta: oxigen si nutrimente catre tesuturi prin intermediul sistemului arterial si produsi de degradare si metaboliti de la nivel tisular catre cord prin intermediul sistemului venos. Sistemul limfatic este cea de- a treia componenta a sistemului circulator, iar mecanismul sau de functionare va fi detaliat ulterior
Organul reprezintă o structură diferențiată în cadrul organismului, alcătuit dint-un grup de țesuturi (dintre care numai un tip de țesut poate fi predominant), care îndeplinesc unele funcții determinate în cadrul organismului dat.
Alte întrebări interesante