Istorie, întrebare adresată de rebecaradut9522, 8 ani în urmă

ce sa intamplat dupa al doilea razboi mondial (mai lung daca se poate) Multumesc !!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marastanescu08
0

Răspuns:

Confruntarea dintre democrație și totalitarism a reprezentat cea mai importanta cauza a celui de al doilea război mondial.

Sfârșitul războiului a avut consecințe majore asupra lumii cât și asupra Europei, astfel în toate statele Europei de Est, sub presiunea URSS, democrația s-a desființat și s-a instaurat regimul comunist.

Statele din vestul Europei au continuat sa fie democratice, cu excepția Germaniei, care învinsă în cel de al doilea război mondial va suferi modificări majore. Germania a fost împărțită în doua state: unul democratice Rfg și unul comunist Rdg. Pana în 1989 ele au fost despărțite de zidul Berlinului construit în 1961.

Pana în 1989 lumea statelor democratice din Vest nu avea legături cu statele comuniste din est, ele fiind despărțite de o linie imaginara numita de către premierul britanic Winston Churchwill "cortina de fier"

In România terminarea războiului a însemnat sosirea armatelor sovietice și instaurarea totalitarismului. Acest fapt s-a întâmplat prin mai multe etape, respectiv: primul guvern comunist condus de Petru Groza adoptat la 6 martie 1945, falsificarea alegerilor din 1946 când comuniștii iau puterea, desființarea PNL și PNȚ și condamnarea liderilor la temniță, abdicarea regelui Mihai pe 30 decembrie 1947 astfel fiind desființată monarhia și proclamata Republica.

Alte întrebări interesante