Limba română, întrebare adresată de marimaria294810, 7 ani în urmă

Ce semnificație are comparația:
„Orășenii pe trotuare
Par păpușa automate, date jos din galantare​”​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adriannadrive
1
Această comparație sugerează că orășenii care se plimbă pe trotuare par a fi păpuși automate care au fost luate de pe rafturile magazinelor sau galantarelor. Această comparație poate avea mai multe semnificații, în funcție de contextul în care este folosită și de perspectiva din care este privită. În general, însă, ea poate sugera o anumită uniformitate și lipsă de individualitate a oamenilor din orașe, care se mișcă fără un scop precis, fără să fie afectați sau impresionați de lucrurile din jurul lor, asemenea unor păpuși automate programate să execute aceleași mișcări repetitiv și lipsite de emoție. Această comparație poate fi utilizată și pentru a sugera o anumită rigiditate și lipsă de spontaneitate sau libertate în comportamentul oamenilor din orașe, care sunt supuși unor norme și convenții sociale care îi fac să se comporte într-un anumit fel și să adopte un anumit stil de viață.

marimaria294810: poti te rog sa imi spui si semnificatia la inversiunea : de sub vechile umbrele, ce suspina (se refera la umbrela nu la umbra)
adriannadrive: Inversiunea în această propoziție este reprezentată de ordinea inversă a cuvintelor "ce suspina" față de poziția lor normală în propoziția "care suspină".

Î
adriannadrive: De asemenea, inversiunea poate fi interpretată ca o modalitate poetică de a sublinia și accentua importanța verbului "suspina", sugerând o anumită tristețe, durere sau regret asociate cu umbrele sau persoanele respective.
Alte întrebări interesante