Limba română, întrebare adresată de teo265, 8 ani în urmă

Ce semnificație au și de unde vin ele: Calcaiul lui Arhile , Calul troian , Cutia Pandorea . Repede va rog mult .imi trebuie urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Gabriela508
3
Ahile este cunoscut ca un erou cu puteri supranaturale din mitologia greacă, fiu al nemuritorului Peleu şi al zeiţei marine Thetis. Aceasta din urmă a vrut să-l facă nemuritor pe fiul ei, astfel că l-a cufundat în apele Styx-ul, râul atât de respectat de zeii din mitologie, pentru puterea sa de a separa lumea viilor de cea a morţilor. Singura parte a trupului lui Ahile, care-l făcea vulnerabil în faţa morţii, era călcâiul de care l-a ţinut mama sa în timpul "botezului" în râu, câlcâiul rămânând astfel uscat.

Legenda calului Troian incepe cu razboiul dintre Troia si Grecia care a durat 10 ani. La sfârșitul celor 10 ani, armata condusă de generalul grec Ulise era obosită iar soldații își doreau să se întoarcă acasă. Troia se dovedise a fi o cetate fortificată, cu ziduri înconjurătoare puternice, foarte greu de cucerit. Atunci Ulise s-a rugat zeiței Atena cerându-i să-l ajute să cucerească Troia. Atena i-a dat ideea construirii unui cal gigant din lemn, în interiorul căruia să ascundă un grup de soldați de elită, iar restul armatei să simuleze retragerea pe mare. Crezând ca a fost abandonat, calul va fi luat în interiorul cetății, unde soldații ascunși în cal vor ataca. Noaptea, când toată lumea dormea după marea petrecere făcută cu ocazia câștigării războiului, grecii au ieșit din cal, au deschis porțile cetății pentru soldații care, la adăpostul nopții, se întorseseră, au măcelărit sau au luat prizonieri toți locuitorii și au dat foc cetății.
Cutia Pandorei
Pandora a fost prima femeie de pe pământ şi a fost creată de zei. ”Pandora” în limba greacă, spun istoricii, înseamnă ”înzestrată cu toate darurile” şi vine de la faptul că zeii au dăruit-o cu multe talente. ”Zeus a creat bărbaţii, iar ceilalţi zei au vrut să creeze o femeie perfectă. Astfel, Afrodita i-a dat frumusetea etc. Legenda spune că atunci când Prometeu a furat focul de pe Olimp, acesta l-a jignit pe Zeus, iar pentru a se răzbuna Zeus l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au pus toate relele: cruzimea, aroganţa, suferinţa, durerea, lăcomia şi gelozia, ura, bolile, lenea, tristeţea, teama, suferinţa şi moartea. Însă pe fundul cutiei au pus speranţa, iar Zeus i-a oferit-o ca soţie lui Prometeu pe Pandora, iar ei i-a oferit această cutie drept cadou. Prometeu, însă, a refuzat cadourile, dar Epimeteu, fratele ui Prometeu, a acceptat-o pe Padora, de soţie. Acesta a deschis cutia şi toate relele pământului s-au revărsat pe pământ. Speriat, el a închis repede cutia la loc şi nu a observat că speraţa a rămas pe fundul cutiei. Cel mai probabil, de aici vine expresia ”speranţa moare ultima”. 
Cutia Pandorei este un mit al originilor caci el incearca sa explice cum au aparut oamenii, dar si alte rele precum moartea. Oamenii au vrut intotdeauna sa-si explice lucrurile din jurul lor. Neavand stiinta sa le raspunda, curiozitatea oamenilor pune mereu intrebari, iar creativitatea gaseste intotdeauna o cale sa raspunda. Exista multe astfel de mituri in diverse culturi care incearca sa explice aparitia diferitelor rele precum bolile, ura, razboiul. I
Alte întrebări interesante