Ce sentimente îți a provocat lectura George orwell Ferma animalelor?
va rog sa ma ajutati! Mulțumesc!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Lectura cărții mi-a provocat sentimente diverse.
La început, un sentiment de dezaprobare față de modul în care dl. Jones își conducea ferma, chinuind și neglijând animalele.
Mai apoi, un sentiment de admirație față de discursul Seniorului și față de inițiativa animalelor de a se educa și de a organiza o Revoluție. Snowball în special a fost demn de admirație, pentru idealurile lui înalte și planul de a asigura confort tuturor animalelor. Boxer este iarăși demn de admirație, datorită loialității, harniciei și tenacității sale.
Mollie a fost amuzantă, cu dorința ei de a purta în continuare panglici și de a mânca zahăr.
Faptele lui Napoleon mi-au provocat aproape un sentiment de furie. El încalcă toate legile stabilite de Snowball și pe parcursul cărții adoptă treptat, din ce în ce mai mult, obiceiurile rele ale oamenilor. El ajunge să fie un dictator mai rău decât era dl. Jones, prin aceea că pe lângă asuprirea fizică le răpește animalelor, treptat, și libertatea de gândire, educându-i strict spre ascultarea față de legile făcute de el.
Finalul cărții mi-a lăsat un sentiment adânc de tristețe. Toate idealurile Revoluției au fost uitate, porcii și oamenii au devenit de nedespărțit, iar dictatura pare de neînlăturat, datorită câinilor care îi apără pe porci, mai puternici și mai agresivi decât orice alt animal din fermă. Viața animalelor este chiar mai grea decât pe vremea dlui. Jones.
Tristețea mea se datorează și analogiei pe care o pot face cu istoria omenirii. Întotdeauna după o revoluție este o scurtă perioadă de libertate, progres și bunăstare, apoi conducerea adoptă treptat o atitudine dictatorială, devenind parcă mai rea decât cea dinaintea ei.
Totuși, putem nutri speranța că orice dictatură își găsește la un moment dat sfârșitul și că, poate, într-o zi, oamenii vor învăța să înăbușe aceste tendințe dictatoriale încă de la primele lor semne, având curajul de a se opune conducătorilor până când aceștia renunță la legile care îngrădesc libertăți sau favorizează nedreptatea. Până acolo însă, calea pare lungă, omul fiind încă extrem de ușor de condus prin frică.
Explicație: