Istorie, întrebare adresată de natalyfrekautsan, 8 ani în urmă

ce stii despre pacea din anul 102?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dorlelcernautianu
1

Răspuns:

Oamenii a-și făceau rezerve pentru viata amoi începeau razboaiae

Răspuns de tenle001
2
Pentru a respecta privilegiile senatului, Traian nu acorda dacilor decat un armistitiu. Dacii sunt obligati sa trimita o ambasada senatului la Roma, care incheie definitiv pacea cu ei. Dar aceasta pace stipula de fapt conditiile lui Traian.

- Decebal trebuia sa predea armele, masinile de razboi, tehnicienii si transfugii romani.

- sa-si demanteleze fortificatiile.

- sa cedeze teritoriile cucerite de romani.






- sa nu aiba alti prieteni si dusmani decat pe cei ai romanilor.

- sa nu mai recruteze ostasi in interiorul Imperiului Roman.
Xiphilin adauga ca Decebal a consimtit fara voie", si a primit pacea.

Astfel capacitatea de aparare a dacilor era considerabil redusa iar politica lor externa disparuse, fiind nevoiti sa se alinieze intereselor si actiunilor romane.Au fost distruse cetatile de la Piatra Rosie, Blidaru si Sarmizegetusa Regia. In ce priveste teritoriile ocupate de romani si cedate prin tratatul de pace, acestea includeau o portiune din Tara Hategului, sudul Banatului, teritorii din Oltenia si

zone intinse din Muntenia si sudul Moldovei, ce au fost incorporate Moesiilor romane. Romanii au lasat si cateva garnizoane in diferite puncte esentiale ale teritoriului ramas lui Decebal, pentru a supraveghea aplicarea tratatului de pace. Ulterior aceste forte de ocupatie au fost retrase,dar pentru daci conditiile de pace ramaneau inca zdrobitoare. Intorcandu-se la Roma, in decembrie 102, Traian primeste numele de Dacicus, sarbatorindu-si totodata si triumful. Apar primele emisiuni monetare, ce il prezinta, pe Traian intr-o cvadriga triumfala, Dacia in genunchi si oferind un scut lui Traian, un dac prosternat inaintea unei figuri ce simboliza senatul, pe langa numeroase imagini ale trofeelor imparatului. Prin acest lucru, Traian urmarea sa pregateasca opinia publica in vederea celui de-al doilea razboi dac.
Alte întrebări interesante