Ce sunt elementele de relatie?.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Elemente de relație în frază: conjuncțiile simple și compuse
Conjuncția este partea de vorbire neflexibilă care realizează legătura dintre părțile de propoziție de același fel, precum și între două propoziții, în cadrul unei fraze. Această parte de vorbire nu are funcție sintactică, fiind mai degrabă un termen ajutător (denumit și „instrument gramatical”).
Exemple de conjuncții: și, de, sau, dacă, iar, dar, însă, ci, deci, să, ca să, deși, deoarece.
Exemple de fraze ce conțin conjuncții: Am plecat la școală / și mi-am uitat caietul. (conjuncția „și” face legătura dintre prima și a doua propoziție
Clasificarea conjuncțiilor
În funcție de forma lor, conjuncțiile (sau locuțiunile conjuncționale) pot fi:
Simple
Exemple: că, să, dar, iar, nici
Compuse
Exemple: ca să, încât să
După funcția îndeplinită de ele, conjuncțiile (sau locuțiunile conjuncționale) pot fi:
Coordonatoare
Acest tip de conjuncții fac legătura între două părți de propoziție (sau între două propoziții) care nu depind una de cealaltă din punct de vedere al sensului lor.
Când este exprimat prin intermediul conjuncțiilor subordonatoare, raportul dintre diverse părți de propoziție (sau dintre propoziții), se numește raport de coordonare.
Conjuncțiile (și locuțiunile conjuncționale) se împart în patru subcategorii. Astfel, în limba română întâlnim conjuncții și locuțiuni conjuncționale:
copulative (și, nici, cât și, dar și, nu numai, precum și)Subordonatoare
Conjuncțiile subordonatoare leagă o propoziție principală de una secundară. În acest cazuri, propoziția secundară se află întotdeauna într-un raport de subordonare față de propoziția regentă.
Exemplu: Am alergat atât de mult 1/ încât am obosit. 2/ ( 1 – propoziție principală; 2 – propoziție secundară)