Limba română, întrebare adresată de yoCristian007, 9 ani în urmă

Ce sunt elementele verbale , nonverbale si paraverbale , cu rol in sustinerea oralitatii.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
91

Elementele oralității.

╔════════✿

Bună!

╚════════✿

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

   Elementele verbale, nonverbale și paraverbale apar în textele literare care aparțin mai ales genului dramatic, de exemplu, în piesele de teatru.

  •    ELEMENTELE VERBALE - reprezintă vorbele directe ale persoanelor fie prin vorbire, fie prin dialogul personajelor sau prin monolog.

  •    ELEMENTELE PARAVERBALE - reprezintă modalitățile de exprimare a emoțiilor și gândurilor prin pauzele în discurs, prin tonul folosit, ritmul, volumul, accentul și intonația. Au rolul de a exprima emoții (felul în care simte o persoană/un personaj) și atitudini (felul în care se comportă și gândește o persoană/un personaj).

  •     ELEMENTELE NONVERBALE - reprezintă modalitățile de exprimare a emoțiilor, gândurilor prin lipsa vorbirii directe. Ele sunt indicate prin mișcări scenice (în cazul textelor dramatice), poziție, mimică, gestică.

  •    Elementele principale ale comunicării sunt persoanele/personajele participante, care împărtășesc mesaje. Astfel, elementele verbale, paraverbale și nonverbale au rolul de a susține oralitatea prin oferirea informațiilor care exprimă atitudini, emoții, gânduri, păreri, idei despre un anumit subiect, din partea persoanelor/personajelor care participă la actul de comunicare.

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡

  Pentru a înțelege mai bine cât sunt de esențiale aceste elemente ale oralității, vom analiza un text dramatic.

   Elementele oralității sunt marcate în textul dramatic prin vorbele din replicile personajelor și prin elementele paraverbale și nonverbale.

    În textul dat, pot fi observate următoarele:

  • Elemente paraverbale: "(Tace.)", "(Banală)"
  • Elemente nonverbale: "(Se apropie de el.)", "Lia privește pe fereastră.", "(cu o privire înfrântă)"
  • Elemente verbale: "Nu pot să mănânc.", "Ce iarnă!

╔════════✿

Succes!

╚════════✿

Anexe:
Alte întrebări interesante