Limba română, întrebare adresată de farimaolesea1, 8 ani în urmă

ce sunt istorismelesi imprumuturi greseli gramaticale ale limbii romane.dau 20 de puncte si coroana.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mereacreion0md
0

pe care - multe persoane fac greseli gramaticale pentru ca nu cunosc anumite reguli; dintre ele, amintim lipsa prepozitiei "pe" in acuzativ, in contextul "temele care le fac elevii ...". Aceasta este o greseala des intalnita, iar lipsa prepozitiei este acceptata doar in situatii precum "fata care scrie ...".

decat/doar - decat se foloseste doar in expresiile negative, precum "nu erau decat doi...", ca adverb "a primit mai mult el decat ea" sau conjunctie "mai bine pleci, decat sa..."; in schimb, doar se foloseste in expresii precum "a venit doar ea ...";

stii/nu stii - intotdeauna, la persoana a II-a singular indicativ prezent si conjunctiv prezent, "stii" se scrie cu doi "i", atat in forma pozitiva, cat si in cea negativa.

roz/mov - bluze roz, rochii mov. Atat la singular, cat si la plural, acest adjectiv nu se articuleaza si in niciun caz nu devine bluze "roze";ultimele - una dintre cele mai intalnite greseli gramaticale se refera la forma de plural a adjectivului "ultima", folosita gresit ca "ultimile". Corect este de fapt "ultimele".

innorat - litera "n" se dubleaza intotdeauna atunci cand punem "in" in fata unui cuvant care incepe cu "n", de exemplu: nod, nor se transforma in innodat, innorat.

mi-ar placea - in niciun caz nu folositi "mi-ar place"! Forma corecta este "mi-ar placea", deoarece conditionalul optativ se formeaza din auxiliarul a avea (ar) si infinitiv, acesta fiind a placea si nu a place.

din cauza/datorita - folosim din cauza in context negativ: "am cazut din cauza ei" si datorita in context pozitiv "am fost promovata datorita sefului".

voiam - si nu vroiam! Asta pentru ca forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului "a voi" este "voiam", in timp ce forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului "a vrea" este "vream"

sa aiba - forma corecta de conjunctiv prezent a verbului a avea este "sa aiba", in niciun caz "sa aibe";

SUCCES


mereacreion0md: Eu tiam dat ex de greseli gramatice
Alte întrebări interesante