Matematică, întrebare adresată de noulcimpiticicom, 8 ani în urmă

ce sunt numerele rationale? va rog dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NaomiXDiDy
1

În matematică, un număr rațional (sau în limbaj mai puțin riguros, o fracție) este un număr real care se poate exprima drept raportul a două numere întregi, de obicei scris sub formă de fracție ordinară: a/b, unde b este nenul. Numele "rațional" nu provine de la "rațiune"="gândire", ci de la "rație"="raport".

Orice număr rațional se poate scrie într-o infinitate de forme, de exemplu 3 / 6 = 2 / 4 = 1 / 2 = . . . {\displaystyle 3/6=2/4=1/2=...} {\displaystyle 3/6=2/4=1/2=...} Forma cea mai simplă este cea în care a {\displaystyle a} {\displaystyle a} și b {\displaystyle b} {\displaystyle b} nu au divizori comuni; toate numerele raționale dispun de o asemenea formă.

Forma zecimală a unui număr rațional este într-un fel sau altul periodică (dacă expansiunea este finită, partea periodică o formează zerourile implicite de după ultima zecimală nenulă). Aceasta este adevărat pentru orice bază întreagă mai mare decât 1. Reciproc, dacă expansiunea unui număr într-o bază este periodică, atunci expansiunea sa în orice bază este periodică, și în plus numărul este rațional.

Mulțimea tuturor numerelor raționale se notează Q, sau, în varianta îngroșată, Q {\displaystyle \mathbb {Q} } {\displaystyle \mathbb {Q} }. În notația analitică a mulțimilor, Q {\displaystyle \mathbb {Q} } {\displaystyle \mathbb {Q} } se definește astfel:

   Q = { m n : m ∈ Z , n ∈ Z , n ≠ 0 } {\displaystyle \mathbb {Q} =\left\{{\frac {m}{n}}:m\in \mathbb {Z} ,n\in \mathbb {Z} ,n\neq 0\right\}} {\displaystyle \mathbb {Q} =\left\{{\frac {m}{n}}:m\in \mathbb {Z} ,n\in \mathbb {Z} ,n\neq 0\right\}}

Mulțimea Q, deși conține un număr infinit de elemente, este numărabilă, adică are același cardinal (potență, putere) ca N și ca Z. Altfel spus, există funcții bijective între Q și N, precum și între Q si Z. Pentru informații despre cardinalitate - vezi articolul Mulțime.

Q, împreună cu adunarea și înmulțirea, formează un corp comutativ.

Orice șir convergent de numere raționale își are limita în R. În termeni de topologie: închiderea lui Q este R. Nu orice șir convergent de numere raționale are limita tot rațională (ea poate fi totuși irațională).

Prin contrast, un număr real care nu este rațional se numește număr irațional. Forma sa zecimală are un număr infinit (nesfârșit) de zecimale, care nu au voie să se repete (sunt neperiodice). Faptul că există numere reale care nu sunt raționale a fost pus în evidență încă din antichitate - astfel, nu s-a putut construi un pătrat a cărui diagonală să fie un multiplu rațional al laturii sale, și nu s-a putut găsi un cerc a cărui circumferință să fie un multiplu rațional al razei sale (problema cuadraturii cercului).


noulcimpiticicom: multumesc dar xhestia este ca aceasi chestie am vazut si pe google:(
NaomiXDiDy: scz ....
noulcimpiticicom: nu este nimic intentia conteaza multumesc! ;)
Alte întrebări interesante