Limba română, întrebare adresată de cerep, 9 ani în urmă

ce sunt regionalismele,detalii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
2

Regionalismele sunt cuvinte, expresii, construcții sintactice, forme morfologice sau variante fonetice care, deși fac parte din masa vocabularului, se folosesc doar într-o anumită zonă geografică, lipsind cu desăvârșire din limba vorbită în celelalte regiuni.

  • cuvinte: coleşă (= mămăligă), ticazenie (= curățenie), popârțac (= prăjină), urjume (= firimituri), iertuit (= defrișat), iorgan (= plapumă), faiton (= căruță)
  • expresii: a o lua pe căstăi (= a nu merge pe drum, ci pe teren neumblat), no ningălai (= uite, uită-te la ceva/la cineva), a fi cu pepi (= a fi neascultător), ioi, tulai [Doamne] (= vai [Doamne]), a umbla lela (= a merge la întâmplare, fără țintă)
  • construcții sintactice: am decât două mere (omiterea adverbului de negație: „nu am decât două mere”)
  • forme morfologice: o zis, o mers (perfect compus cu particula „o”), eu lucru, eu mânc (lipsa sufixului la conj. I, indicativ prezent)
  • variante fonetice: dește (=degete), frace (=frate), gios (=jos), lăcată (= lacăt)

Regionalismele sunt, după cum poți vedea mai sus, de mai multe feluri. Detalii despre clasificarea regionalismelor citi aici:

https://brainly.ro/tema/1735329

Există o serie de cuvinte care sunt și arhaisme, și regionalisme. Este vorba de acele cuvinte care erau la un moment dat cunoscute și folosite de toți vorbitorii, dar între timp uzul lor s-a restrâns la o anumită regiune. De exemplu, cuvântul „leat” = „an” este arhaism, deoarece în marea lor majoritate vorbitorii limbii române nu îl mai folosesc, dar este și regionalism, el fiind încă în uz și astăzi în zona Maramureșului.

Înțelesul unui regionalism este, de cele mai multe ori, complet necunoscut vorbitorilor din alte regiuni, dar poate fi uneori ghicit datorită asemănării cu limba literară sau prin contextul în care apare. Unele regionalisme sunt mai „celebre” fiind mereu date de exemplu în manuale sau apărând în literatură (pălincă, păpușoi, barabulă). Altele sunt cu totul surprinzătoare.

În limba română există foarte multe regionalisme, mare parte din ele nefiind prezente nici în DEX, nici în DOOM. S-au alcătuit dicționare mai mari sau mai mici de regionalisme, fie la nivel național, fie pe zone istorice (Ardeal, Maramureș, Basarabia) sau chiar pe anumite localități (liste care apar de exemplu pe paginile web ale unor primării de comune sau ale unor comunități locale).

Studiul regionalismelor este important pentru a conștientiza bogăția limbii române, inventivitatea vorbitorilor, dar și evoluția istorică a limbii, unele regionalisme avându-și originea în latina vulgară sau chiar în limba dacă.

De asemenea, ele apar în literatură, dând culoare locală personajelor, prin expresivitatea limbajului care le este atribuit.

Alte întrebări interesante