Limba română, întrebare adresată de muky, 8 ani în urmă

Ce sunt sentimentele şi ce starile de emoţie?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stirbuflavius
12
Un profesor de al meu ar spune ca sentimentul este un proces afectiv uman care exprima atitudinea omului fata de realitate, eu as spune total altceva.
Sentimentul reprezinta o traire, o impresie personala, o convingere, ceva ma presus de emotie si care da nastere la pasiune, o simtire senzoriala si afectiva.El este in comuniune cu perceptia de moment, este o stare moderate de intensitate cu durata lunga.
Cum apara sentimentele? Opinii si perceptii + trairi + dorinte + stare de moment = sentiment.
Mai bine zis este ceva gen je ne sais quoi, ceva ce nu se poate transmite, ceva ce nu se poate explica in cuvinte, o amant prea bun pentru cuvinte, trebuie sa simti ca sa intelegi.
De multe ori ne intrebam de ce simtim ceva, dar niciodata nu putem sa explicam, putem sa scornim cele mai aberante teorii, "catelusii de plus ma fac fericita deoarece cand eram mica bunica mi-a oferit unul cand eram supara si mi-a spus sa am incredere in el si sa ii spun lui tot ce ma supara si ma framanta, deoarece el intotdeauna o sa fie langa mine si o sa ma asculte".
Sentimentele sunt niste trairi emotionale intense de care nu scapi usor, dar timpul te scapa de ele sau altceva/altcineva.
Chiar daca nu pot fi reproduse in cuvinte, ele pot fi transpuse prin arta, sau prin interpretarea unui cantec, sau orice in care se vede ca a fost facut cu pasiune.
Sentimentul ca parere, senzatie, dorinta, simtire, certitudine, este foarte misterios, nici nu sti cand se instaleaza, cat sta sau daca o sa poti scapa de el definitiv.
Nu pot fi intelese sentimentele, dar de fiecare data cand vine vorba de sentimente si de alegerile facute pe baza lor, pot sa dau si eu un citat "Alegem ce ni se potriveste", chiar daca de multe ori le renegam si vrem sa scapam de ele. Ajungem sa facem multe lucruri, care la un moment dat ni s-au parul imposibile, datorita sentimentelor.


Starile de emotie
au un caracter mai durabil si mai complex ca emotiile si exprima atitudinea omului fata de realitatea concreta. Si aici putem da exemple cum sant dragostea fata de cel de alaturi, fata de semeni, dragostea de tara, de natura, orice tip de dragoste manifestata. Pasiunea este la randul sau un sentiment puternic, statornic, indelungat. Pasiunea se manifesta printr-o concentrare de intentii si forte, orientate spre un tel unic. Pasiunea inseamna avantul, atragerea, orientarea tuturor aspiratiilor si fortelor personalitatii intr-o unica directie, concentrarea lor asupra unui singur tel. Sper ca ai inteles ceva

stirbuflavius: :)))
Alte întrebări interesante