Studii sociale, întrebare adresată de oanaafrodita, 8 ani în urmă

Ce sunt valorile și principiile democratice?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de porumbmaria27
31
LECTIA 2: VALORI SI PRINCIPII DEMOCRATICE
Democratia este regimul politic bazat pe principiul conform caruia poporul participa, direct sau prin reprezentanti, la viata politica in stat. Regimurile democratice functioneaza in baza unor valori si principii specifice.

Valorile democratice
Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei
Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. 

In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.Libertatea este capacitatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor vointa si de a alege astfel modul de actiune propriu. Intr-o societate democratica liberala, libertatea este valoarea fundamentala, dar ea este asociata cu responsabilitatea pentru propriile actiuni si cu necesitatea ca libertatea proprie sa nu fie folosita in dauna libertatii celorlalti.
Sper că te-am putut ajuta,spor!

oanaafrodita: mulțumesc enorm. ❤
Răspuns de marinelanamarian
7

Acesta este radpunsul meu.

Anexe:
Alte întrebări interesante