Limba română, întrebare adresată de deeryl, 8 ani în urmă

Ce trebuie sa scriu in caracterizarea lui Harap Alb in cu privire la : "evidenţierea unei trăsături a personajului ales prin două scene/secvenţe comentate"
Am nevoie de exemple concrete va rog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 0000000
48
 Din punct de vedere social, Harap-Alb este mezinul craiului, având o descendență nobilă. Din punct de vedere moral, încă de la început dovedește sensibilitate și o frumusețe sufletească desăvârșită. Din punct de vedere psihologic, Harap-Alb este neofitul.
O scenă semnificativă pentru caracterizarea sa reprezintă întâlnirea cu Sfântă Duminică deghizată în cerșetoare, primul lui contact cu supranaturalul. Este caracterizat indirect prin atitudinea lui față de bătrână, demonstrând naivitate și incapacitatea de a vedea dincolo de aparențe. De asemenea, prin gestul său de a-i da un bănuț demonstrează milostenie și credința în Dumnezeu. Sfântă Duminică, anticipând destinul luminos al feciorului, îl caracterizează direct: "Luminate crăișor, ai să te poți duce unde n-au putut frații tăi, pentru că ție ți-a fost scris de sus."
Semnificația numelui său reiese din a două scenă semnificativă, coborârea în fântână după întâlnirea cu Spânul. Crăișorul se pierde în pădure în drum spre Verde Împărat din cauza lipsei de simț practic. Încălcând sfatul tatălui său, îi cere ajutor Spânului și acceptă să coboare în fântână, devenită spațiul simbolic al morții și al renașterii. Prin botez spiritual, fiul de crai își schimbă identitatea și numele în "Harap-Alb", devenind sluga Spânului. Numele lui sugerează un oximoron: "harap" înseamnă rob cu pielea închisă la culoare, iar culoarea alb poate sugera descendența sa nobilă. 
 La Împăratul Verde, atitudinea lui Harap-Alb este de supunere, respectă jurământul făcut și trece probele la care îl supune Spânul. Dialogul cu calul fermecat sugerează lipsa încrederii în forțele proprii și teama de necunoscut: "Dragul meu căluț, la grea încercare m-a vârât Spânul. De-oi mai scăpa din asta cu viață, tot mai am zile de trăit!". În schimb, Sfânta Duminică îl încurajează de fiecare dată, amintindu-i de calitățile lui: "Puterea milosteniei și inima ta cea bună te ajută, nu eu." 
 Probele la care îl supune Spânul îl ajută pe erou să devină răbdător, perseverent, încrezător. Drumul spre Împăratul Roșu îl ajută să dezvolte spiritul camaraderiei, toleranță față de cei din jur, ambele fiind calități necesare pentru a fi un împărat bun.
Momentul maxim al maturității lui Harap-Alb este redat de gestul Spânului de a-i tăia capul, moment în care Harap-Alb iese de sub jurământ, este eliberat și își recapătă adevărata identitate. 
Alte întrebări interesante